Évekre megoldódhat a fiúutánpótlás problémája

2020.09.12.

A koronavírus miatt félig-meddig kényszerből egyfajta edzőtáborban vesznek részt a fiú utánpótlás-válogatott tagjai a KSI termében. Ez a munkamodell azonban hosszú távon is fennmaradhat.

„Speciális év ez a 2020-as, hiszen úgy kell motiválnunk és fejlesztenünk az utánpótlás-játékosokat, hogy a hagyományosan nyáron megrendezendő serdülő és ifjúsági Európa-bajnokság elmaradt a vírushelyzet miatt – kezdte a magyarázatot Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke. – Ugyanakkor kvázi edzőtábort hoztunk létre egy buborékban a KSI-csarnokban, amelyet a szövetség bérel a válogatott edzései számára, a felkészülést pedig a szövetség szakmai stábja irányítja. Számomra különösen fontos, hogy erős együttműködés legyen a szövetségi munkatársak és a nevelőklubok között, utóbbiak szakemberei vegyenek részt a munkában, ha kell Budapesten, ha kell a saját klubjukban. Így tudjuk átvészelni ezt a versenyek nélküli járványidőszakot.”

Az így kialakult munkarend az illetékesek reményei szerint a vírushelyzetet követően is tovább működhet.

„Az elnök úrral egy évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy a fiúvonalon vegyem át az utánpótlás irányítását az edzőkollégákkal együtt – mondta Lakatos Gyula.Az elképzelésemet megpróbáljuk úgy megvalósítani, ahogy az a szövetség programjában szerepel. Szeretnénk egész évben folytatni ezt a programot, amire az elnök úr rábólintott. Európában már több országban működik ilyen, többek között az oroszoknál, a franciáknál és a lengyeleknél. Ha mi is meg tudunk valósítani egy ilyen centrumot, akkor véleményem szerint nagyon rövid időn belül fel tudunk zárkózni Európa élvonalához. Sőt, talán mondhatom, hogy a serdülő gyerekek már oda is tartoznak.”

Az irányvonalat gyakorlatilag a bentlakásos edzőcentrumok jelentik. Ennek infrastrukturális alapja már itthon is adott, hiszen a szövetség nemcsak a csarnokot biztosítja az utánpótlás-válogatottak számára, hanem a lakhatást is. A Marczibányi téri csarnokban Nátrán Roland elmondása szerint kényelmes, felújított szobák várják az ifjú játékosokat, ahol a saját intim szférájukat is ki tudják alakítani.

A KSI termében hétfőtől péntekig részletesen megtervezett program szerint zajlanak az edzések, e mellett az ifjúsági válogatott a hazai Extraligában, a serdülőválogatott pedig az NB I-ben vesz részt a következő idényben.

Felvetődik a kérdés, hogy a Budapesten folyó központi munkában hogyan tudnak részt venni a vidéki gyerekek.

„Hál’ istennek ezen a téren is nagyon jó helyzetben vagyunk, mert a vidéki klubok és a szülők maximálisan partnerek – jött a pozitív válasz Lakatos Gyulától. – A válogatott gyerekek nyolcvan-kilencven százaléka magántanuló, hiszen a klubjukban is megpróbálnak annyit edzeni, amennyi a nemzetközi szinthez szükséges. Ennek köszönhetően egy hónapból három hetet velünk tudnak tölteni.”

A szakember szerint az idei utánpótlás Eb-n az ifjúsági fiúválogatottunk éremesélyesként indult volna, a serdülőket pedig a legjobb nyolcba várta. Jövőre érmet vár a serdülőktől, az ifiket pedig a legjobb nyolcba.

„Úgy gondolom, hogy ha sikerül kiépítenünk ezt a rendszert, akkor évekre meg lesz oldva az utánpótlás-válogatottak problémája” – tette hozzá Lakatos Gyula.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram