Európa-bajnokokkal gyakorolnak

2020.07.22.

Péntekig Stockerauban, az osztrákok legjobbjaival készül együtt a magyar férfi asztalitenisz-válogatott.

A Stani Fraczyk Aréna legendásnak mondható, hiszen a Werner Schlagert világbajnoki címig vezető Karsai Ferenc hosszú évekig tevékenykedett a teremben. Ezekben a napokban az osztrák és a magyar nemzeti csapat edzőtáborának ad otthont.

„A koronavírus-helyzet alatt már korábban megbeszéltük ezt az edzőtábort az osztrák válogatott edzőjével és a helyi szövetség sportigazgatójával. Adta magát a lehetőség, hiszen közel vagyunk egymáshoz, régóta ismerjük egymást, megvolt a kapcsolat, és végül erre a hétre sikerült összehozni. Ez egy hatasztalos terem, és mivel létszámstop van, négy játékossal tudtunk jönni” – avatott be az együttműködés részleteibe Muskó Péter szövetségi kapitány.

Nem Schlager az utolsó osztrák pingpongos, aki dicsőséget szerzett hazájának, 2015-ben ugyanis csapatban Európa-bajnok lett a Gárdos Róbert, Daniel Habesohn és Stefan Fegerl által fémjelzett társaság. A mieinknek tehát van kitől tanulniuk.

„Sok hónap után végre ki tudtunk jönni külföldre, ráadásul az Európa-bajnok osztrák válogatottal dolgozhatunk együtt, ami számunkra óriási megtiszteltetés – nyilatkozta Ecseki Nándor. – Mindhárman Európa-klasszis játékosok, úgyhogy ez nagyon jó lehetőség nekünk a fejlődésre. Nagyon pontosak, erősek és rendkívül gyorsak, ezt nagyon éreztem a feladatoknál. Egyértelműen lehet érezni, hogy ez egy kicsit még más kategória, de idővel szerintem fel tudunk ehhez nőni.”

Szudi Ádám szintén nagyon élvezi a közös munkát a nyugati szomszédainkkal: „Budapesten egymással edzettünk viszonylag hosszú ideig, ilyen szempontból is jó, hogy most másokkal játszunk. Ez persze még az alapozási időszak, én kisebb sérüléssel is bajlódtam, tehát még nem vagyok csúcsformában, de jó úton haladok felé.”

A válogatott tagjai többször elmondták már, hogy a járványhelyzetet igyekeznek a lehető legjobban az előnyükre fordítani. Majoros Bence úgy látja, ez sikerül nekik: „Mindig van min javítani, és nyilvánvalóan a verseny a legjobb visszaigazolás az elvégzett munkával kapcsolatban, de szerintem mindenki nagyon sokat fejlődött technikailag, fizikailag és mentálisan, ezért mondhatom azt, hogy az utóbbi hónapok sem vesztek el.”

Lakatos Tamás sérülése miatt András Csaba az utolsó pillanatban tudta meg, hogy Stockerauba tarthat a többiekkel.

„Nagyon jó érzés az Európa-bajnokokkal edzeni, teljesen más sebességgel játszanak, mint az ifik, de igyekszem felvenni velük a versenyt – mondta a magyar küldöttség legifjabb tagja, aki próbál minél többet ellesni kiváló edzőpartnereitől. – Daniel Habesohnnak a fonák egyenes váltásait néztem, Gárdos Robinak pedig az asztal fölötti játéka tetszik nagyon. Tetszik a mentális képességük is, aminek köszönhetően végig bírják csinálni az edzést ugyanazzal az intenzitással.”

Daniel Habesohn az edzőtábor alatt töltötte be 34. életévét, látott tehát már egy s mást, ám a magyar vendégeknek ő is örült.

„Higiéniai okokból sokáig egymással edzettünk csak, ezért nagyon örülünk a magyar csapat érkezésének. Sokkal változatosabb így a munka, mindig jó, ha az ember más stílusokkal találkozik, ez mindenkinek a javára válik.”

Gárdos Róbert spanyolországi otthonából tért vissza Ausztriába.

„Spanyolországban a termek be vannak zárva, csak a nagyobb edzőcentrumok nyitottak ki, de én nem egy ilyen helyen lakom, hanem Granadában – mondta az osztrák válogatott magyar születésű alapembere. – A házamban építettem egy kis termet, ott szoktam edzeni. Egy ötvennyolc éves kínai edzőm van, aki elég jó játékos volt korábban. Heti négyszer edzünk. Azért is jöttem most ide, hogy kapjak visszajelzést arról, hogy mit kell javítani a spanyolországi edzéseimen.”

A magyar válogatott péntekig tréningezik Ausztriában, aztán Szlovákiába utazik barátságos mérkőzésre.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram