Előnnyel utaznának Szardíniára

2022.01.07.

Az SH-ITB Budaörsi SC női csapta jövő szombaton, január 15-én hazai pályán játssza az olasz ASD Quattro Mori elleni Európa-kupa-negyeddöntő első mérkőzését.

Tavaly a budaörsi csapat mindhárom játékosa kapott valamilyen egyéni elismerést (Póta Georgina az év legjobb magyar asztaliteniszezőjeként, Fazekas Mária Budaörs Város sportdíjasaként, Dari Helga pedig a BSC Év Legjobbja Regényi János díjasként zárta a 2021-es évet), együtt pedig csoportmásodikként bejutottak a második számú európai kupasorozat legjobb nyolc csapata közé. A spanyolországi csoportküzdelmek során a házigazda Reus elleni 3:0-s vereség leginkább a nagy különbség miatt okozott csalódást a magyar bajnoki címvédőnél.

A három román játékost foglalkoztató Quattro Morinak – amellyel a Budaörs még sosem találkozott – a csoportja megnyerésével sikerült bejutnia a negyeddöntőbe, ahol a pillanatnyi forma dönthet majd, mivel a két csapat közel azonos játékerőt képvisel.

„Két játékosukat, Tania Plaiant és Andreea Dragomant elég jól ismerem, a hármas játékosukat még nem láttam játszani – beszélt az ellenfelükről Fazekas Mária.Tavaly többen voltunk a csapatban, így több taktikázási és variálási lehetőségünk volt, míg most csak hárman vagyunk. Abszolút kétesélyes ez a párharc. Hogy idegenben játsszuk a visszavágót, annak szerintem nincs jelentősége.”

Az ETTU rangsorában a nyolcadik helyen álló Budaörs 2003 óta minden évben képviselte hazánkat a nemzetközi kupaporondon, ám ez egyre nagyobb terhet ró a klubra.

„Évről évre rosszabbak a lehetőségek, az Európai Asztalitenisz-szövetség nem tud kontrollt gyakorolni a versenyrendszer felett. Magukra hagyja a klubokat, cserébe olyan elvárásokkal él, amelyek egyre nehezebb anyagi helyzetbe hozzák az egyesületeket” – kongatta meg nem először a vészharangot az utóbbi években a Bajnokok Ligájában és az Európa-kupában is ezüst-, illetve bronzérmet szerző budaörsi klub elnöke, Somlyó Gergely.

A klubvezető a fent említettek nehézségeket érzékeltetve elárulta, hogy tavaly 500 euró (kb. 180 000 forint) pénzdíjat kaptak az Európa-kupa-ezüstérmük után az ETTU-tól, míg ebben az idényben már 6 millió forintos kiadással járt számukra az európai kupaszereplés.

A budaörsi játékosok jelenleg egészségesek, de ez sajnos a jelenlegi bizonytalan helyzetben bármikor változhat. A csapat a második helyen áll a magyar Extraligában, és címvédőként ezúttal is döntőt játszanának a bajnokságban. Póta Georgina egy héttel az olasz csapat elleni első mérkőzés előtt Németországban lép asztalhoz.

„Kristin Silbereisen, a német barátnőm egy hónappal ezelőtt megkeresett, hogy van-e kedvem a Német Kupában játszani, és igent mondtam. Ez egész évben egyetlen hétvégét jelent, pont a második januári hétvégét. A Kolbermoort erősítem majd, amely az elmúlt években a Berlin legnagyobb ellenfele volt, most pedig a negyedik helyen áll a Bundesligában” – számolt be a németországi felkérésről Póta Georgina, aki szerint a Quattro Mori ellen minden pontnak nagy jelentősége lesz, de bízik benne, hogy előnyt tudnak szerezni hazai környezetben.

A budaörsi találkozóra a belépés díjtalan, de – a jelenlegi állapotok szerint – védettségi igazolványhoz kötött.

A visszavágót január 19-én rendezik Cagliariban.

EURÓPA-KUPA, NŐK
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Január 15., Budaörs
18.00: SH-ITB BUDAÖRSI SPORT CLUB–ASD QUATTRO MORI (olasz)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram