EK-döntős győzelem idegenben, előny a Budaörsnél

2024.04.19.

A Budaörs női asztalitenisz-csapata 3:1-re nyert pénteken a spanyol Museo De la Almendra Francisco Morales együttesének otthonában az Európa-kupa döntőjének első mérkőzésén. - írja az MTI.

A Priego De Cordobában rendezett találkozón a magyar bajnok Póta Georgina, Madarász Dóra, Fazekas Mária összeállításban lépett asztalhoz, Madarász két, Póta egy sikerrel járult hozzá a győzelemhez. A budaörsi visszavágóra jövő szombaton kerül sor. A sorozatban 21. európai idényét teljesítő, tavaly is Ek-döntős Budaörs története során hatodszor szerez érmet a kontinentális porondon, eddig három ezüst és két bronz a mérlege. A visszavágón elég két mérkőzést nyernie a végső győzelemhez. Magyar női klubcsapat legutóbb 19 éve, 2005-ben nyert az Európai Asztalitenisz Szövetség égisze alá tartozó kupasorozatot, akkor a Postás győzött az Európa-kupa jogelődjének számító ETTU Kupában.

Eredmény: döntő, 1. mérkőzés:

Museo De la Almendra Francisco Morales (spanyol) - SH-ITB Budaörsi SC 1:3

Meng Csia-csi - Póta Georgina 2:3 (9, -9, -6, 8, 3-6)
Patricia Santos-Madarász Dóra 2:3 (-5, -7, 10, 7, 5-6)
Marija Galonja-Fazekas Mária 3:0 (7, 10, 6)
Meng-Madarász 0:3 (-9, -8, -7)

Az első mérkőzés, a kínai Meng Csia-csi és Póta Georgina összecsapása megadta a döntő alaphangját, a szépszámú nézősereg ugyanis izgalmas, fordulatos csatát láthatott. A kétszeres Európa-bajnok magyar játékos, aki a hét elején még a csehországi WTT-tornán aratott nagyszerű győzelmeket, az első szett elvesztése után fordított, majd a rövidített döntő játszmában is higgadt maradt, előnyhöz juttatva ezzel csapatát.

A folytatásban a térdvédőben játszó Madarász Dóra esélyesként állt asztalhoz a világranglistán mindössze 657. portugál Patricia Santos ellen, de váratlanul nagy küzdelemre kényszerült. Bár az első két szettet könnyedén megnyerte, a harmadik szoros csata után Santosé lett, aki ettől teljesen felszabadult, a magyar pingpongos viszont görcsössé vált. Ennek az lett a következménye, hogy a hazai játékos kiegyenlített, sőt, a döntő játszmában három meccslabdához is jutott. Madarász azonban 2-5 után sorozatban négy pontot nyerve fordított, a Budaörs pedig ezzel összesítésben már 2:0-ra vezetett.

Bachman Péter vezetőedző a rutinos Fazekas Máriát nevezte a harmadik helyre, a túloldalon pedig a szerb születésű, de már spanyol állampolgár Marija Galonja állt, aki egyben edzője is a Priego De Cordoba-i gárdának. A meccset végig az ellenfél irányította, Fazekasnak csak felvillanásai voltak, így szépített a spanyol gárda. A negyedik párban Madarász Meng ellen is megnyerte az első két játszmát, és ezúttal nem jött fordulat, a harmadikban is az ő akarata érvényesült, így a mérkőzést 3:1-re nyerő Budaörs kedvező helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót, melyet április 27-én, szombaton a Budaörsi Sportcsarnokban rendeznek 18 órás kezdéssel.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram