Egyből lecsaptak Fazekas Mária ruhájára

2020.12.18.

Fazekas Mária 2004-es olimpián viselt bevonulóruhája az egyik dísze a parádsasvári kastélyszállóban kialakított magyar sportcsillagok kiállításának.

„Magyar sportcsillagok terme néven indult ez az egész, de végül sokkal nagyobbat mertünk álmodni, és megajándékoztuk magunknak a kiállítás szót – beszélt a kezdetekről Szélessy András szállodaigazgató, akinek a fejéből kipattant az ötlet. – Feküdtem a kanapén, volt otthon pár mezem, és rájöttem, hogy van nekem egy üres termem a kastélyban, valamint sok sportoló ismerősöm, így csinálnék egy olyan kiállítást, amilyen nincs még Magyarországon.”

A fiatalkorában öttusában országos bajnoki címig jutó ötletgazda korábban nem ismerte személyesen Fazekas Máriát.

„Bátorfi Csillához kerestem elérhetőséget, így jutottam el Bátorfi Zolihoz, aki ugyebár Marcsiék szövetségi kapitánya. Olvastam Marcsiról egy nagyon érdekes cikket, aminek semmi köze nem volt a sporthoz, de megtetszett, jelentkeztem nála, és megkaptam a ruhát. Senkinek sem mondtam konkrétan, hogy mit adjon. Marcsi két ruhát hozott, amelyek közül az első a 2004-es bevonulóruhája volt, amely után már meg sem néztem a másik ruhát, rögtön lecsaptam erre, mert mindenki más a mezét adta oda, ez viszont kuriózum” – mesélte el az athéni relikviához jutásának történetét Szélessy András.

A Budaörs és a magyar válogatott játékosa örömmel ajánlotta fel a 16 évvel ezelőtt használt ruháját.

„Ez volt a 2004-es formaruhánk, ezt viseltem a megnyitón – mondta Fazekas Mária.Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ide kerülhettem a többi neves sportoló mellé. A relikviák között még olimpiai aranyérem is található, szóval óriási dolog, hogy ez a kiállítás megszülethetett, és az utca embere is betérhet és egy érdekes utazásban lehet része.”

Fazekas Mária számára azért is lehet érdekes a kiállított darabok között viszontlátnia a ruháját, mert 16 évvel az athéni játékok után idén újra kijutott az olimpiára. Az azóta eltelt időben nemcsak az ő életében, hanem a sportágban is sok változás történt.

„Szabályváltozások voltak, más lett a labda is, engem pedig legjobban az úgynevezett multi ball rendszer foglalkoztatott az olimpiai selejtező előtt – folytatta a válogatottba Póta Georgina gyermekvállalása folytán visszakerülő pingpongos. – Korábban nem volt részem abban, hogy a poénok után nem kell a labdák után mennem, hanem labdaszedők gyűjtik össze azokat, én pedig a játékvezetőtől kapom az újat. Figyelnem kellett rá, hogy ne induljak el ösztönösen a labda után, hanem maradjak az asztalnál. Ez az egyik újítás, de sok dolog megváltozott az elmúlt tizenhat év alatt.”

A koronavírus-járvány miatt a kiállítás jelenleg nem látogatható, de ha normalizálódik a helyzet, a hotel vendégei ingyen megtekinthetik, és a külső vendégek előtt is nyitva áll majd az ajtaja.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram