Egy világhírű sportegyesület tündöklése és elmúlása

2021.04.20.

Pazár Sándor, a Bp. Spartacus SC egykori elnöke 47 évig volt tisztségében, s életének kilencedik évtizedében elhatározta, hogy összefoglalja ennek a rendkívül sikeres klubnak a történetét, amelyet hazánkban az olimpiai pontok rangsorában csak a Bp. Honvéd és az Újpesti Dózsa tudott megelőzni.

A klub története még az 50-es években kezdődött (egészen pontosan 1952-ben), már akkor is erős bázisra támaszkodva, hiszen az egyre erősödő szövetkezeti mozgalom állt mögötte, illetve szorgalmazta létrejöttét. A könyv, amely a BUDAPESTI SPARTACUS – Egy világhírű sportegyesület tündöklése és elmúlása (avagy negyvenhét év az elnöki székben) címet viseli, 400 oldalon keresztül (rendkívül gazdag képanyaggal) mutatja be ezeknek az évtizedeknek a történetét, megrajzolva nemcsak egy sikeregyesület, hanem egyben a korszak magyar sportjának egy fontos időszakát is.

A szerző írja könyvének bevezetőjében: „Az életem, a fiatal, a középkorú és az idős (…) valamennyi időszaka a sporthoz, és ezen belül a Spartacushoz köt. Természetesen már jóval a Spartacus »előtti« időben kerültem a szövetkezeti mozgalomba, hiszen 1948-ban lettem ipari tanuló a szűcs szakmában, majd szakmunkás. És ez alatt sportoltam, mint sok fiatal, több sportágban is; először asztaliteniszeztem, fociztam, végül kikötöttem az íjászat mellett. Majd 1959-ben a Budapesti Spartacus Sport Club tagja lettem, mint íjászversenyző, egyben a szakosztály alapítója és vezetője.” Sajnos, a tervekkel ellentétben mégsem ezekkel a sorokkal, hanem a Szerzőtől búcsúzó nekrológgal kezdődik a megjelent könyv – hiszen Pazár Sándor rövid betegség után, a világszerte dúló járvány egyik áldozataként, 2021 első napjaiban elhunyt. Ekként akaratlanul is nem csak egy klub, de egy nagyszerű sportvezető emlékkönyve került az olvasók elé!

Pazár Sándor a kezdetektől – hat fejezetben csoportosítva – tekinti át az egyesület fejlődését, szakosztályokra és személyekre lebontva. (A hetedik – Az elnök élete – pedig egy gazdag élet portréja.) Világhírű edzőkkel, szakemberekkel dolgozhatott együtt, alakítottak ki közösen (a mindenkori erős háttérbázissal, a szövetkezeti mozgalommal) egy olyan egyesületet, amelyben világszínvonalú munka eredményeként olimpiai és világbajnokok, Európa-bajnokok sokasága nevelődött fel. A Budapesti Spartacus életének 60 éve alatt nyolc olimpiai, tizenöt világbajnoki, harminckilenc Európa-bajnoki aranyérmet, és megszámlálhatatlan további második és harmadik helyet nyertek a nemzetközi versengésben az egyesület versenyzői. A felnőtt magyar bajnokságaik, illetve ifjúsági bajnokságaik száma pedig több százra tehető.

Ahogy a bevezetőjében írta Pazár Sándor: „Nem öregedhettem meg mindaddig, amíg be nem fejezem a rám rótt feladatot: (…) megírjam szeretett egyesületünk történetét, felemlítsem mindazoknak a sportolóknak a nevét, teljesítményét, akik örökre beírták, mégpedig (közhely vagy sem) arany betűkkel írták be örökre a magyar sport történetébe a SPARTACUS nevét.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram