Egy kvótát osztanak ki Krakkóban

2023.06.20.

A férfi és női szövetségi kapitányunk is bizakodva várja a krakkói Európai Játékok pénteki rajtját.

A sorsolást június 22-én tartják, így azt még nem lehet tudni, hogy kik lesznek a mieink ellenfelei, az viszont már több mint egy hete nyilvános, hogy kik képviselik hazánkat az Európai Játékok asztalitenisz-versenyén. Csapatban csak a hölgyeknél vagyunk érdekeltek. A Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz, Bálint Bernadett, Dari Helga négyes utazik, utóbbi tartalékként.

„Póta Georgina nem vesz részt ezen a versenyen – kezdte az esélylatolgatást Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány. – Ő a legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar a világranglistán, szóval ez nagyban befolyásolja a játékerőnket. A hatodik kiemeltek vagyunk, nagyon remélem, hogy a nyolc közé be tudunk jutni. Nem lesz egyszerű, mert nagyon kiegyensúlyozott a mezőny. A németek és a románok kiemelkednek, utánuk viszont van vagy tíz csapat közel azonos »súlycsoportban«, szóval a napi forma döntő majd. Remélem, hogy a lányok felszabadultan tudnak játszani, és akkor a nyolc közé jutás összejöhet.”

Póta távollétében Madarász lehet a csapatunk vezére, és egyéniben is ő juthat a legmesszebb. Bátorfi Zoltán szerint jó formában van, a Bajnokok Ligájában harmadik lett a spanyol csapatával, a világbajnokságon pedig megverte az Európa-bajnoki címvédő Sofia Polcanovát. A másik egyéni indulónk, Nagyváradi nagy előnye az lehet, hogy régóta nem versenyzett nemzetközi tornákon, így annyira nem volt szem előtt az utóbbi időben.

Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros a vb-n meccslabdáról kapott ki a vb-bronzérmes hongkongi ellenfelétől, ami alapján Krakkóban a végső győzelemre is esélyes. Külön motivációt jelenthet számukra, hogy az aranyérem mellé olimpiai kvóta is jár – az Európai Játékokon kizárólag ebben a számban.

Férfi egyesben Majoros Bence és Szudi Ádám áll rajthoz, a szövetségi kapitányunk szerint jó formában.

„Hogy meddig juthatnak, az most is sorsolásfüggő, de én szeretném a legjobb harminckettő vagy tizenhat között látni őket. A legfontosabb, hogy hátrébb jegyzett játékostól ne kapjanak ki, mindig ez az elsődleges cél. Igyekszünk azt a tendenciák folytatni, hogy ez minél ritkábban forduljon elő, emellett legyenek meglepetésgyőzelmek” – nyilatkozta Muskó Péter.

A csapatversenyt 12-12 válogatottal rendezik meg, férfi egyesben 49, női egyesben 51 játékos indul, míg a vegyes párosok mezőnyét 16 kettős alkotja. Minden versenyszám egyenes kieséses rendszerben zajlik majd, és a harmadik helyért játszani kell.

Az asztaliteniszezők küzdelmei július 1-jén a csapatdöntőkkel zárulnak.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram