Egy arany, két bronz para-asztaliteniszezőink mérlege eddig a kairói világkupán

2024.01.26.

Január 24. és 27. között Kairó ad otthont a para-asztalitenisz világkupának, melyen eddig egy aranyat és két bronzot szereztek sportolóink.

Kezdjük is rögtön a legfényesebb éremmel: Szvitacs Alexa kategóriájában (9-10), magabiztos versenyzéssel nyerte meg a versenyt női egyesben, a döntőben 3-0-ra (11-4, 11-6, 12-10) legyőzve a svéd Anja Handent.

Major Endre kategóriájában dél-koreai és román ellenfeleket győzött le, majd az elődöntőben kikapott a későbbi ezüstérmes szintén dél-koreai Nam Kiwon-tól 0-3-ra (9-11, 8-11, 8-11). Érdekesség, hogy az aranyérmet később megnyerő Kim Hakjint a csoportban Major legyőzte.

Másik bronzérmesünk, Pálos Péter, aki csoport meccsei alatt esélyt sem adott ellenfeleinek — egyaránt 3-0-ra hozta mindkét találkozót —, az elődöntőben, a későbbi győztes francia Lucas Edouard Créange ellen hősies küzdelemben maradt alul 2-3-ra (11-6, 17-15, 11-13, 11-13, 5-11).

Csonka András a negyeddöntőben szenvedett vereséget a szlovák Csejtey Richárd ellen 3-2-re (11-7, 3-11, 11-5, 6-11, 11-8), Arlóy Zsófia pedig nem jutott tovább csoportjából.

Vígh Zsolt szövetségi kapitány értékelte nekünk az eddigi versenyt, mint elmondta azzal a céllal utaztak ki a para-válogatottal Egyiptomba, hogy a párizsi paralimpiára kvalifikáló világranglistás helyeiket megtartsák, illetve javítsanak rajta. Kiemelte „Szvitacs Alexa győzelme egyértelműen nagy siker, hiszen a 9-es és 10-es összevont kategóriát tudta megnyerni, méghozzá igen magabiztosan.” Pálos Péterrel kapcsolatban elmondta, hogy a verseny előtt is jó helyen állt a ranglistán, amit ezzel a bronzéremmel tovább erősített. Az elődöntőben nagy riválisával szemben maradt alul, de az egész napos játékát tekintve igen biztató képet mutat, így Pálos edzőjével, Marsi Mártonnal úgy gondolják, ha ezt a formát a továbbiakban is tudja tartani, nem lesz veszélyben a párizsi kvóta. „Major Endre Európa-bajnoki címével már megszerezte a paralimpiai indulás jogát, de úgy gondolom ez a bronzérem is igen értékes, hiszen három dél-koreaival állt a dobogón, akik közül az aranyérmest a csoportkörben legyőzte. Csonka András mellett sajnos most nem állt ott Fortuna, hiszen egy végsőkig kiélezett meccsen kapott ki régi riválisától, a szlovák Csejtey Richárdtól, így viszont nagy versenyfutásban lesz a kvótáért. Ugyan ez mondható el Arlóy Zsófival kapcsolatban is, akinek sajnos szintén nem úgy sikerült ez a verseny, ahogy szerette, szerettük volna.”

Ma már a páros számokkal folytatódik a kairói világkupa, ahol szintén a világranglistás helyek erősítése a fő cél – fogalmazta meg a kapitány.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram