Egy álommal kevesebb – egyelőre

2024.05.18.

Póta Georgina az utolsó akadályban elbukott, így nem szerzett olimpiai kvótát, ám – Szudi Ádámhoz hasonlóan – egy esélye még van, hogy a szarajevói selejtezőről kijusson a párizsi ötkarikás játékokra.

A legtöbb sportolónak nem adatik meg, hogy olimpián vehessen részt, Póta Georgina azonban már négyszer is szerepelt az ötkarikás játékokon, ilyen téren tehát sok hiányérzete nem lehet. Ezzel együtt, ha már lehetősége adódott rá, megcélozta az ötödik olimpiáját is. A szarajevói selejtező második szakaszában bejutott az elődöntőbe, így már csak egy lépés választotta el a céljától. A 17 éves Anna Hursey ellen vívott ki-ki mérkőzést, amelyet elvesztett.

A gyors labdameneteket hozó találkozón a walesi fiatal fokozatosan őrölte fel Póta ellenállását, és 4:1-es győzelmével ő kvalifikálta magát a párizsi játékokra.

A szarajevói selejtezőn a második szakasz döntősei szereztek először kvótát, a többiek pedig a szombaton kezdődő harmadik szakaszban kaptak erre újra lehetőséget. Ennek a döntősei és harmadik helyezettjei szereznek kvótákat.

Pótának annyi könnyebbsége adódott, hogy ezt az utolsó szakaszt csak a legjobb 16 között kellett elkezdenie. Ott a szerb Izabela Lupuleszkuval találkozott, aki a csoportkörben Madarász Dórát nagy csatában legyőzte. Neki nem okozott gondot, az első játszmát ugyan elveszítette, ám utána viszonylag könnyen fordított. Vasárnap a negyeddöntőben a luxemburgi Sarah De Nutte ellen folytatja.

A női játékosaink közül már csak érte szoríthatunk, ugyanis Madarász Dóra sajnos a második esélyével sem tudott élni, a 32 között 4:1-re kikapott az ukránok kiválóságától, Marharita Peszockától.

Szudi Ádám ugyanakkor még versenyben van a bosnyák fővárosban kiosztandó kvótákért. Szombaton előbb a cseh Lubomír Jancaríkot gyűrte le hat játszmában, majd a finn színeket képviselő Oláh Benedeket. A negyeddöntőben a belga Martin Allegro lesz az ellenfele.

EGYÉNI EURÓPAI OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, SZARAJEVÓ
NŐK, 2. SZAKASZ
Elődöntő
Póta Georgina–Hursey (brit) 1:4 (–9, 9, –8, –7, –4)

FÉRFIAK, 3. SZAKASZ
A 16 közé jutásért
Szudi Ádám–Jancarík (cseh) 4:2 (5, 10, 11, –4, –8, 8)
Nyolcaddöntő
Szudi–Oláh (finn) 4:2 (9, –13, –6, 6, 9, 7)

NŐK, 3. SZAKASZ
A 16 közé jutásért
Madarász Dóra–Peszocka (ukrán) 1:4 (11, –5, –4, –5, –10)
Nyolcaddöntő
Póta–Lupuleszku (szerb) 4:1 (–7, 4, 6, 6, 6)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram