A Magyar Olimpiai Bizottság (továbbiakban: MOB) kiemelten fontosnak tartja a hazai sportolók teljesítményének táplálkozástudományi támogatását. Ezzel összhangban a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának szolnoki campusa 2022 őszén létrehozta az egészségtudományi kutatóműhelyét, melynek tervezett fő kutatási területei a táplálkozástudományi, terhelésélettani és fizioterápiás vizsgálatok. A tanulmány célja felmérni a sportolók étrendjének minőségét, tápláltsági állapotukat, az eredményeket összehasonlítani egy polgári kontrollcsoporttal.
A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara az egyetem szolnoki campusán 2021 szeptemberében indította el az egészségtudományi képzések oktatását. A kar a szolnoki képzési helyén 2022 őszén létrehozta az egészségtudományi kutatóműhelyét.
A kutatóműhely tudományos igényességgel és háttérrel szeretné felmérni online kérdőíves lekérdezés segítségével az olimpiai sportágakat adó hazai sportegyesületek, szövetségek sportolóinak (18. életévet betöltött, versenyengedéllyel rendelkező amatőr és profi sportoló) étrendjének minőségét és tápláltsági állapotát, és összehasonlítja az eredményeket egy polgári kontrollcsoporttal. A kérdőívünk két részből áll. A kérdőív kérdéseinek a többsége az úgynevezett Health Eating Index (HEI) alapján került összeállításra. Az egészséges táplálkozási index (HEI) felhasználható az étrend minőségének és a nemzeti táplálkozási irányelvek betartásának értékelésére.
Kérjük Önt, hogy a kérdőív kitöltésével (a felmérés anonim) segítse az egészségtudományi kutatóműhelyünk kutatási munkáját.
A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://s.surveyplanet.com/p7hisb8w