Dohában rúgják be újra a motort

2021.02.27.

Március elején két egymást követő dohai tornával kezdődik meg a 2021-es nemzetközi versenyszezon, öt magyar játékossal.

Idén debütál hivatalosan a World Tour-versenyek helyébe lépő WTT-sorozat, amely az asztaliteniszt hivatott megreformálni a nemzetközi szövetség elképzelései szerint. Tavaly novemberben makaói bemutatóversennyel igyekeztek reklámozni, amelyen – az előtte megrendezett világkupadöntőhöz és az ITTF Finalshoz hasonlóan – a legszűkebb elit indulhatott, a nemzetközi mezőny nagyobbik része azonban már nagyjából egy éve nem vett részt ilyen szintű versenyen a koronavírus-járvány miatt.

A hosszas várakozást követően Katar fővárosában indul újra a verkli két WTT-viadallal. Az első, úgynevezett WTT Contender besorolású verseny február 28-án kezdődik a selejtezővel, a főtáblás küzdelmek március 3-tól 6-ig tartanak majd. A következő héten pedig már jön is egy WTT Star Contender torna (selejtező: márc. 6-7., főtábla: márc. 8-13.).

Az első versenyen 200 ezer dollár lesz az összdíjazás, egyéniben 32-es, páros versenyszámokban 16-os főtáblával. A Star Contender versenyen már 48 fős lesz az egyéni főtábla, az összdíjazás pedig 400 ezer dollár.

A magyar küldöttség február 25-én indult útnak – a képen az isztambuli átszállás egy vidám pillanata látható –, a megérkezés után pedig két nap szigorú karantén várta a mieinket, hogy aztán a versenyek alatt is folyamatosan teszteljék őket. Az új szabályok értelmében korlátozottabb számban nevezhettek a játékosok a világranglista alapján, így sajnos Lakatos Tamás és András Csaba nem állhat asztalhoz Dohában. Az első versenyen Pergel Szandrának, Majoros Bencének, Szudi Ádámnak, Ecseki Nándornak, illetve az Ecseki, Szudi, a Majoros, Lind (dán) és a Szudi, Pergel párosnak szurkolhatunk. Madarász Dóra sérülés miatt kihagyja az első megméretést, és csak március 4-én érkezik meg Dohába. A játékosokkal tartott a két szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán és Muskó Péter is.

A mieink egyéniben a selejtezőben kezdenek, az Ecseki, Szudi duó viszont mindkét versenyen 6. kiemelt, míg a Szudi, Pergel vegyes páros a Contender versenyen 7. kiemelt, a Star Contender versenyen pedig a selejtező első kiemeltje. Ecseki a második tornán várólistás egyéniben.

A cél a világranglistapontok gyűjtése, különösen igaz ez a vegyes párosunkra. Ezek a katari versenyek nem olimpiai selejtezők, de a rajtuk szerezhető ranglistapontok sokat érhetnek a tokiói kvalifikáció szempontjából.

Majoros és Szudi számára a két WTT-esemény után sem érnek véget a katari napok, ugyanis az Öböl menti országban rendezik meg március 14-17. között az olimpiai világselejtezőt, amelyen mindketten érdekeltek.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram