Belgium elleni bravúr után Dánia volt a végállomás, gigászi küzdelem végén férfi-válogatottunk nem jutott be a 16 közé

2024.02.21.

A puszani csapat-világbajnokságon a belgák elleni bravúr után, a magyar férfi asztalitenisz-válogatott az egyenes kieséses szakasz első körében, a 16 közé jutásért lejátszott meccsen 3:1 arányban kikapott Dániától, ezzel befejezte szereplését a versenyen.

A program sajátossága volt, hogy míg a csoportkörben napi egy meccset játszott minden csapat és mindenki kapott egy szabadnapot is, az egyenes kieséses szakasz kezdetén két meccset is beiktattak egy napra. Ez kissé hátrányosan érintette a magyar csapatot, mivel a csoportkör utolsó fordulójára kedden este került sor, ám a második és harmadik helyen továbbjutóknak már szerdán délelőtt vagy kora délután újra asztalhoz kellett állniuk. Mint ismert a magyar-válogatott — helyi idő szerint — kedd este 11 óra körül fejezte be a belgák elleni bravúrral megnyert mérkőzést, majd szerdán délelőtt már újra játszaniuk kellett a továbbjutásért.

A dán csapat két top 30-as játékossal, Anders Linddel és Jonathan Groth-tal, valamint a harmadik helyen játszó Tobias Rasmussen állt fel, aki valamivel gyengébbnek számít, mint másik két társa. Lindner Ádám szövetségi kapitány Szudi Ádámot, Lakatos Tamást, és András Csabát nevezte a mérkőzésre, ahol végül csak András Csaba tudott győzni, míg Lakatos és Szudi ugyan szoros meccseket játszottak, de a dánok domináltak a végjátékokban.

„Nem véletlenül szerepelnek ilyen előkelő helyen a dán játékosok a világranglistán – értékelt a 3:1-es vereséget követően Lindner Ádám. – Voltak lehetőségeink, Lakatos az egyik szettben 9:4-ről, egy másikban 7:3-ról veszített, pedig, ha az első párban nyerni tudunk, az adhatott volna egy löketet a folytatásra. Szudinak is voltak lehetőségei, de ezúttal egyikük sem tudott bravúrt hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Azt sajnálom, hogy a gerincsérvből visszatérő Majoros Bence még nem volt százszázalékos állapotban, ez a belgák elleni csoportrangadón is látszott, ezért döntöttem úgy, hogy a dánokkal szemben nem áll asztalhoz.” — értékelt mérkőzés után a kapitány.

A Brazíliától 3:1-es vereséget szenvedő női csapatunkhoz hasonlóan tehát a férfiak sem jutottak be a legjobb 16 közé, azaz magyar szempontból a puszani csapat-világbajnokság már a nyolcaddöntő előtt befejeződött. Ám így is dicséret illeti a magyar csapat minden tagját!

VÉLEMÉNYEK

LAKATOS Tamás, világranglista-291.: – Tudtuk, hogy nehéz meccs vár ránk, s a dánok stílusa sem fekszik nekünk, de nincs értelme kifogásokat keresni, nem használtuk ki a kínálkozó lehetőségeket, ezért vesztettünk egy nálunk jobb csapattal szemben. Sajnos csak ritkán van esélyem ilyen erős topjátékosok ellen játszani, talán ez a tapasztalat hiányzott, hogy jobb eredményt érjek el. Ha az egész világbajnokságot nézem, szerintem az elvárások felett teljesítettünk.

SZUDI Ádám, világranglista-229.: – Soha nem szoktam erre hivatkozni, de most tényleg sok peches labdát kaptam. Összességében azt kell mondanom, ez a realitás, a dán válogatott valamivel erősebb nálunk. Talán több esélyünk lett volna, ha a sorsolásnál a kínálatból mondjuk Szingapúrt vagy Romániát kapjuk, de mivel a dánokkal kellett játszanunk, ennek már nincs jelentősége.

ANDRÁS Csaba, világranglista-328.: – Annak ellenére, hogy a többiek mondták, milyen jók a dánok, pozitívan álltam a mérkőzéshez, bíztam benne, hogy engem nem ismernek. Örülök, hogy nyertem és a kulcsmomentumokban én voltam a jobb. Amikor megfelelően koncentráltam, uraltam a találkozót, de sajnos nem éreztem jól magam, ahogy odaálltam az asztalhoz szédültem, ebből tanulnom kell. Igaz, nekünk ez kellemetlen párosítás volt, mégis szomorú vagyok, hogy nem sikerült továbbjutnunk.

56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN

Férfiak. A 16 közé jutásért

Dánia–Magyarország 3:1

Groth–Lakatos Tamás 3:1 (–16, 6, 12, 7)
Lind–Szudi Ádám 3:0 (10, 9, 12)
Rasmussen–András Csaba 1:3 (–10, 9, –6, –10)
Groth–Szudi 3:1 (5, 9, –9, 5)

Forrás: Nemzeti Sport/Szűcs Miklós

Kép: WTT

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram