Csonka András és Csonka András együtt a kifutón

2021.07.14.

A Magyar Paralimpiai Bizottság különleges eseménnyel, a magyar paralimpiai csapat tokiói formaruhájának és sportruházatának bemutatójával kívánta mindenki figyelmét a parasportra irányítani, hiszen augusztus 25-én, Tokióban megkezdődnek a XVI. paralimpiai játékok.

A magyar paralimpiai csapat tagjai a NUBU által tervezett kollekciókban vonulnak majd fel a paralimpia nyitó-, és záróünnepségén, valamint a magyar tulajdonú Tisza ruházati cég egyedi sportruházat-kollekcióját viselik Tokióban.

A divatbemutatón 10 parasportoló mellett 13 híresség is részt vett. Az Európa-bajnok Szvitacs Alexa a világ-, és Európa-bajnok kajakozóval, Kucsera Gáborral, illetve a világ-, és Európa-bajnok öttusázóval, Sárfalvi Péterrel mutatta be a NUBU kollekcióját.

„Úgy érzem, hogy inkább tíz divatbemutató, mint egy meccs Tokióban – jelezte nevetve Alexa, hogy kezd elhatalmasodni rajta a paralimpiai drukk, de azért persze nagyon várja már a tokiói játékokat. – Lekéstem sajnos a főpróbát, úgyhogy a fiúk előtte gyorsan megmutatták, mit kell csinálni, de szeretem az ilyen csajos dolgokat, szóval tetszett. A ruhák is tetszenek, felpróbáltam több variációt is, végül ez a nadrágos-bomberdzsekis lett a megfelelő. Szokatlan volt a kifutón, de jól éreztem magam.”

Arlóy Zsófia ezúttal nem szerepelt, de a 2016-os riói paralimpia előtt ő is kifutóra lépett a ruhabemutatón, mégpedig Feke Pál oldalán.

„Óriási élmény volt, hogy vele csinálhattam ezt végig anno. Nagyon szeretem őt mint művészt, és azóta emberként is. Sosem hittem, hogy valaha ilyennek részese leszek, nagyon örülök, hogy végül így alakult” – nyilatkozta Zsófi, aki Tokióban is a magyar csapat tagja lesz.

A Tisza pódiummelegítőit többek között a két Csonka András, a paralimpiai ezüstérmes para-asztaliteniszező és a színművész, énekes műsorvezető mutatta be.

„Először 2004-ben az athéni paralimpia előtt találkoztunk, akkor pingpongozhattam is vele, de persze megalázott – idézte fel ismeretségük kezdetét a művész Csonka András.Ez egy nagyon helyes poén, hogy minket ugyanúgy hívnak. Ez mindenképp valamilyen módon egy kapcsolat közöttünk, hiszen ugyanazon a néven nőttünk fel, ugyanazon a néven becéztek minket, ugyanúgy szólítanak minket a barátaink, szóval ez idézőjelben egy féltestvéri kapcsolat. Személyesen ritkán találkozunk, de a Facebooknak köszönhetően azért tudunk egymásról. Most próbálom meggyőzni, hogy ha már megy a paralimpiára, akkor csinálja meg az Instagram-oldalát! Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen ügyes, és drukkolok neki majd az idei paralimpián is.”

A pingpongos Csonka András 2016-ban még nem vállalta a formaruhák bemutatását, most viszont rábólintott a felkérésre.

„Hallottam, hogy Csonka András fellép, ezért igent mondtam rá, hiszen nekem is megtiszteltetés, hogy vele szerepelhetek egy pódiumon – árulta el riói ezüstérmesünk, hogy miért vállalta el a modell szerepét. – A ruha kényelmes, szép, benne vannak a magyar színek, és van rajta japán írás is.”

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság tegnapi tájékoztatása alapján végül 10 sportágban 39 kvótát szereztek a mieink:

Hatot para-asztaliteniszben, négyet paraatlétikában, egyet para-erőemelésben, egyet paraíjászatban, hatot parakenuban, hetet kerekesszékes vívásban, kettőt parakerékpárban, kettőt parasportlövészetben, egyet paratriatlonban és kilencet paraúszásban.

A Magyar Paralimpiai Bizottság a bemutatón bejelentette, hogy a tokiói paralimpia után visszavonuló kerekesszékes vívó, Dani Gyöngyi viheti a magyar zászlót a megnyitó ünnepségen.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint emberpróbáló öt év van mögöttük.

„Voltak olyan pillanatok, különösen az utolsó évben, amikor nem voltam benne biztos, hogy úgy talpra lehet állítani a magyar paralimpiai mozgalmat, hogy sikerrel fussunk neki Tokiónak – beszélt kételyeiről Szabó László.Szétesett a versenyrendszer, a versenyzők csalódottak voltak, a nemzetközi helyzet pedig szinte átláthatatlan, de most itt állunk egy hónappal a paralimpia előtt, és boldogok vagyunk, hogy erős csapatunk van, büszke versenyzőkkel, és nagy sikerekkel fogunk visszatérni.”

A Magyar Paralimpiai Csapat eskütétele augusztus 11-én lesz.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram