Bravúr a fiataloktól; Hartbrich is főtáblás

2021.08.16.

Huzsvár Erik és Szántosi Dávid főtáblára jutott egymás oldalán férfi párosban a budapesti WTT-versenyen, Hartbrich Leonie-nak pedig ez egyesben sikerült.

Hartbrich Leonie a selejtező második fordulójában az indiai Swastika Ghoshsal találkozott, akivel a koronavírus-járvány előtt találkozott már egyszer, és akkor kikapott tőle. Most 3:0-s sikerrel vágott vissza neki.

„Az azóta eltelt másfél év alatt végig keményen dolgoztam, és most magabiztos voltam, úgy álltam oda, hogy ezúttal én nyerek” – nyilatkozta győzelme után Leonie, aki az első két szettet szoros végjátékban nyerte meg, a harmadik játszmának viszont épp a befejezésével akadt kisebb nehézsége.

„Leonie-t nagyon hátrányosan érintette a Covid, az elmúlt másfél évben nagyon kevés meccset játszott, ezért még idegesebben játszik” – magyarázta Bátorfi Zoltán a hullámvölgyeket.

Dari Helga a vasárnapi győzelmével szintén egy lépésre került a főtáblától, ám hétfőn 3:0-ra kikapott a svéd Christina Kallbergtől.

„Nagyon jól játszott – dicsérte ellenfelét Helga. – Láttam őt az olimpián és már korábban is, tudtam, hogy mire számíthatok, de nagyon kellemetlenek voltak a szervái, amelyeket nem igazán éreztem. Próbáltam felvenni vele a versenyt, ma ennyit tudtam ebből kihozni.”

Lindner Ádám szövetségi edző elégedetten értékelte tanítványa teljesítményét: „Nemrég ért véget az ifjúsági Európa-bajnokság, az volt Helga számára a nyár kiemelt versenye. Ez a felnőtt verseny az ő szakmai programjába annyira nem illett bele, de tapasztalatszerzésnek nyilván nagyon jó volt, tegnap nyert egy mérkőzést, jól helytállt összességében, érdemes volt elindulnia.”

A férfi egyes selejtezőjének harmadik, azaz utolsó fordulójába Balogh Bence jutott be a magyarok közül, David Serdaroglu volt az ellenfele. A két játékos idén januárban a magyar Extraligában találkozott egymással, akkor a Celldömölköt erősítő Serdaroglu 3:0-ra nyert a MOATSZ utánpótlás-válogatott színeiben szereplő magyar fiú ellen, és az osztrák ezúttal sem engedélyezett játszmát Baloghnak.

HUZSVÁR ÉS SZÁNTOSI BRAVÚRJA

A férfi párosok selejtezőjében két fiatal magyar kettős volt érdekelt. Az ifjúsági korú Balogh Bence és a serdülő Lei Balázs a sokkal rutinosabb szlovák Samuel Novota és Martin Guman ellen összességében helytállt, a 3:1-re végződő mérkőzésnek csak az utolsó játszmája volt sima.

„Jobb játékosokkal játszottunk, de megpróbáltuk a legtöbbet kihozni belőle. Nyertünk egy szettet, szerintem büszkék lehetünk magunkra. Technikailag mindenképp fejlődnünk kell, hogy utolérjük a felnőtt játékosokat, ezt rengeteg edzéssel meg tudjuk szerintem valósítani” – mondta Bence, amihez Lei Balázs annyit tett hozzá, hogy elsődlegesen egy biztos alapjátékra lenne szüksége, amire tud építkezni, no meg bele kell erősödnie a felnőtt mezőnybe, mivel most még nem tud akkora erőt belevinni a játékába, mint az itteni ellenfelei.

„Több lehetett volna ebben a mérkőzésben, verhető páros volt ez, de sokat számított, hogy a mi fiaink rutintalanabbak. A felnőtt versenyzők hétről hétre járnak ilyen versenyekre, nekik ez természetes. A mieink azért indultak, hogy szokják ezt a környezetet” – nyilatkozta a magyar fiúk mögött ülő Pázsy Ferenc.

Huzsvár Erik és Szántosi Dávid párosa sem esélyesként lépett asztalhoz, az első játszmát el is bukták az orosz Alekszandr Tyutrjumov és Szadi Iszmailov ellen. Ezt követően azonban egyre inkább megnyugodtak, és döntő szettben bravúrgyőzelmet arattak.

„Egy nagyon jó páros volt az ellenfél, de bíztam benne, hogy egy-két szettet nyerünk. Szakmailag nagyon jó nekik ez a verseny, a profiktól itt csak tanulni tudnak” – jelezte Somosi Miklós edző, hogy Huzsváréknak is a tanulás a fő cél a mostani viadalon, minden egyes győzelem már csak hab a tortán.

Talán épp ez a hozzáállás hozta meg a sikert.

„Nyugodtan játszottunk, nem volt rajtunk igazán nyomás. Az volt a cél, hogy próbáljuk kihozni magunkból a maximumot és egy jó meccset játszani” – jelezte Huzsvár Erik, hogy teher nélkül álltak oda az asztalhoz, ami a malmukra hajtotta a vizet.

A fiatal magyar páros a főtáblán a Baloghékat kiejtő szlovák kettőssel találkozik kedden.

WTT CONTENDER, BUDAPEST

FÉRFI EGYES SELEJTEZŐ
3. forduló
Balogh Bence–Serdaroglu (osztrák)  0:3 (–7, –8, –7)

FÉRFI PÁROS SELEJTEZŐ
Balogh Bence, Lei Balázs–Novota, Guman (szlovák) 1:3 (–7, –9, 9, –2)
Huzsvár Erik, Szántosi Dávid–Tyutrjumov, Iszmailov (orosz) 3:2 (–5, 10, 6, –3, 7)

NŐI EGYES SELEJTEZŐ
2. forduló
Hartbrich Leonie–Ghosh (indiai) 3:0 (10, 9, 5)
Dari Helga–Kallberg (svéd) 0:3 (–6, –9, –7)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram