Bajnok a Pécs, soha rosszabb döntőt!

2020.06.29.

A sokáig emlékezetes döntőt megnyerő PTE-PEAC lett a férfi Extraliga bajnoka, a budapesti Final Four záró párharcán 4:3-ra legyőzve a nagy rivális Celldömölköt. A bronzérmet a Szécsény szerezte meg.

„Biztos, hogy kiélezett csata lesz nagy izgalmakkal, és biztos, hogy nagy érzelmek szabadulnak majd fel. Meggyőződésem szerint fantasztikus lesz ez a döntő” – mondta a férfiak fináléja előtt Nátrán Roland, és a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnökéből a próféta szólt.

Hol a Pécs, hol a Celldömölk állt jobban, és négy döntő szettes mérkőzést is láthatott a korlátozások miatt kis számú, ám annál lelkesebb publikum. Miután Szita Márton mérkőzéslabdákat hárítva fordított Demeter Lehel ellen, az egész Final Four alatt remeklő Fazekas Péter pedig kipipálta Pető Zsoltot is, a vasiak 3:2-re vezettek, úgy tűnt tehát, hogy a PEAC-nak hat év alatt ötödször is az ezüstérem jut.

Annál is inkább, mert a soron következő Gerold–Szita meccs a múltbeli összecsapásaik alapján inkább Szitának állt. Ezúttal azonban a rutin diadalmaskodott, és Gerold higgadt játékkal kiharcolta a hetedik mérkőzést.

„Vertem már meg, de az egymás elleni mérkőzéseinket általában ő szokta megnyerni – nyilatkozta a pécsi reményeket életben tartó Gerold Gábor a Szita elleni győzelme után. – Kicsi úgy éreztem, mintha nem lenne annyira koncentrált, és talán meg is ijedt attól a lehetőségtől, hogy felteheti az i-re a pontot.”

A mindent eldöntő találkozót Demeter és Kriston Dániel vívta, és bár a celldömölki játékos nagyszerű kezdéssel elvitte az első játszmát, Demeter viszonylag könnyen fordítani tudott, ezzel a PTE-PEAC lett a bajnok, 2017 után másodszor.

„Feszültség volt bennem dögivel, nem mondom, hogy könnyedén álltam oda az asztalhoz. Kriston Danitól emlékeim szerint talán kétszer kaptam ki pályafutásom során, ami plusz terhet jelentett három háromnál – mondta Demeter Lehel a sorsdöntő mérkőzés után. – Az első szettben nagyon nem találtam a helyem, de szép lassan kezdtem meglátni a hibáit, a negyedik szett pedig azért volt nagyon fontos, nehogy újból erőre kapjon.”

A pécsiek a mostani siker mellett annak is örülhetnek, hogy legjobb játékosuk, a szerb válogatottal a tokiói olimpiára kijutó Pető Zsolt a következő idényben is őket erősíti.

Először is szeretnék gratulálni a celldömölki csapatnak, mert szerintem egy igazi pingpongshow-t láthatott a közönség – értékelt Pető Zsolt. Ma lehet, hogy nekünk volt kicsit több szerencsénk, és talán kicsit jobbak is voltunk. Nekem ez volt az első évem a PEAC-ban, megígértem, hogy a kupa Pécsre kerül majd, és ezt be is tartottuk. Jövőre szeretnénk megvédeni a címünket, én biztos maradok a pécsi csapatnál. A klubom mellett Tokióra fókuszálok majd, mivel ez lesz az első olimpiám.”

Hasonló forgatókönyv szerint zajlott a harmadik helyért vívott párharc, amelyben a Sebestyén Péter vezette Mezőberény nagyon közel állt a dobogóhoz, de végül a Szécsény nyert 4:3-ra, így a 2016-os bronzérme és a 2017-es ezüstérme mellé begyűjtött egy újabb bronzot az Extraligában. A Mezőberény egymás után másodszor végzett negyedikként.

EXTRALIGA FINAL FOUR
FÉRFIAK
DÖNTŐ
PTE PEAC Kalo-Méh I.–CVSE Swietelsky Jufa Hotels I. 4:3
Demeter Lehel, Pető Zsolt–Fazekas Péter, Szita Márton 3:1 (5, 5, –8, 8)
Gerold Gábor–Fazekas 2:3 (–6, 11, –4, 5, –6)
Pető–Kriston Dániel 3:2 (–11, 2,– 9, 9, 6)
Demeter–Szita 2:3 (7, 10, –7, –11, –9)
Pető–Fazekas 2:3 (–10, 7, –6, 13, –10)
Gerold–Szita 3:0 (6, 6, 12)
Demeter–Kriston 3:1 (–7, 4, 6, 9)

BRONZMÉRKŐZÉS
Szerva ASE Szécsény I.–HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény 4:3
Jakab János, Ingemar Péter–Szabó Krisztián, Vajda Viktor 3:2 (–4, 8, 5, –4, 9)
Jakab–Kiss Dániel 3:0 (6, 10, 6)
Németh János–Sebestyén Péter 2:3 (9, –4, 9, –5, –9)
Bátorfi Zoltán–Vajda 1:3 (–6, –10, 7, –5)
Jakab–Sebestyén 1:3 (2, –9, –10, –10)
Bátorfi–Kiss 3:1 (8, 5, –9, 5)
Németh–Vajda 3:0 (11, 8, 9)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram