„Az asztalitenisz-közösség egy nagyon összetartó, homogén közösséggé vált”

2021.05.26.

A klubtámogatások objektív alapon történő kiosztása, a megyék szerepének erősítése, a válogatottaknál a generációváltás, illetve szinten tartás, a versenyrendezések és a COVID-válságkezelés. Nagy vonalakban ezekről szólt a tisztújítás előtt álló Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnökségének legutóbbi négy éve.

Izgalmas, eseményekkel teli négy éven van túl a magyar asztalitenisz. A MOATSZ egyik kimondott programpontja volt, hogy a megyék támogatását próbálják növelni, és itt nem csak az anyagi juttatásokra kell gondolni. Szintén határozott cél volt a klubtámogatások lehetőségekhez mért növelése, és ezen támogatások objektív alapon történő elosztása.

Meglehetősen hektikus volt ez az időszak, de szerencsére egy nagyon konstruktív elnökség állt össze, és a munka ezeknek a célkitűzéseknek a megvalósítása felé indult meg – mondta Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke, aki ezután rátért az elmúlt négy év legrangosabb hazai asztalitenisz-eseményére, a 2019-es budapesti világbajnokságra. – Minden szempontból sikeres világbajnokságot rendeztünk. A versenyzőink kiválóan szerepeltek, a fiataljaink emlékezetes győzelmeket arattak, a rutinosabb válogatottjaink szintén tudásuk legjavát adták, nem kaptak ki náluk hátrébb rangsorolt játékostól. Rendezési szempontból pedig mind a nemzetközi szövetség, mind a részt vevő tagállamok, mind a magyar partnerek elismerően nyilatkoztak a világbajnokságról, amely nem mellékesen pénzügyileg is sikeres volt. Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzetközi rendezvényeinket nem kíséri semmiféle botrány, elszámolási hiányosság, pontosan addig nyújtózkodva, ameddig a takaró ér, feszesen tudjuk tartani a költségvetésünket.”

A kirakatban lévő felnőttválogatottainknál nagy fába vágták a fejszét, hiszen a férfiaknál generációváltást kellett levezényelni, a női csapatunk pedig megcélozta az olimpiát. Nemcsak megcélozta, hanem meg is szerezte a csapatkvótát – a magyar asztalitenisz történetében először –, férfivonalon pedig Majoros Bence villantott a Tokióba való kijutásával. Ez utóbbi bravúrnak már a koronavírus-járvány közepén örülhettünk, amely sok nehézséget okozott a hazai szövetségnek.

„A saját adminisztratív költségeinket próbáltuk meg visszafogni, meg kellett válnunk az irodában három munkatárstól, hogy a bérköltségeinket lejjebb tudjuk szorítani. Az viszont kimondott cél volt, hogy a klubtámogatásokat ne csökkentsük, illetve a kluboknak az adott évben járó támogatást a lehető leggyorsabban utaljuk ki. Az utóbbi négy év legnagyobb sikerének összességében azt tekintem, hogy az asztalitenisz-közösség egy nagyon összetartó, homogén közösséggé vált, megszűntek azok a viaskodások, torzsalkodások, amelyek korábban jellemzőek voltak itt-ott” – zárta a mögöttünk hagyott négy év értékelését Nátrán Roland.

Az elnök úr bővebb értékelése az alábbi videóban hallható.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram