Ausztrál tarolás a Vörsas-kupán

2021.10.31.

A Vörsas-kupa néven futó I. osztályú felnőtt férfi és ifjúsági fiú ranglistaversenyen a négy versenyszámból hármat két ausztrál tinédzser nyert meg.

„Szombathelyről meghívást kapott erre a versenyre néhány ausztrál játékos, akik a jövő heti nemzetközi utánpótlástornán amúgy is indultak volna. Az ausztrál válogatott játékosaival már három hete Németországban dolgozunk, közben egyszerre több helyszínen rendeznek versenyeket, és engem kértek meg, hogy a szombathelyi tornákon patronáljam az itt indulókat. Megbízott edzőként vagyok jelen” – fedte fel jelenlétének okát a közel harminc éve Ausztriában élő Gárdos Péter.

Hogy a tanácsainak mekkora szerepe volt Nicholas Lum és Finn Luu remeklésében, nem tudjuk, a két 16 éves, ázsiai felmenőkkel bíró ausztrál fiú mindenesetre megnyerte a felnőtt mezőny páros versenyét, Lum pedig egyéniben is elvitte az aranyérmet. Az ifjúságiaknál csak párosban meneteltek a végső győzelemig, egyéniben ugyanis nem álltak asztalhoz. Utóbbi számban Hőgye Dániel diadalmaskodott.

Huzsvár Erik csak a felnőttek között indult, a nyolcaddöntőben Finn Luutól kapott ki.

„Szombathelyről vegyes emlékeim vannak. Volt, hogy nagyon jól játszottam itt, volt, hogy kevésbé, de összességében szeretem a vidéki versenyeket” – nyilatkozta Huzsvár Erik, aki a hétfőn kezdődő WTT Youth Contender-viadalon remélhetőleg a pozitív szombathelyi tapasztalatait gyarapítja majd.

Az utánpótláskorú játékosainknak a Vörsas-kupa inkább bemelegítés volt a jövő heti megméretésre.

„Elég foghíjas a mezőny, mert a felnőttválogatott tagjai külföldi versenyek miatt nem tudtak elindulni. Nekem a serdülőválogatott szövetségi kapitányaként azt kell néznem, hogy az itt részt vevő játékosaink milyen formában vannak, mert leginkább az számít, hogy a jövő héten a nemzetközi bajnokságon hogyan szerepelnek majd. Most már azt mondhatom, hogy európai szinten a középmezőny elején helyezkedünk el. Sajnálatos, hogy a jövő heti versenyen Szántosi Dávid egy pozitív teszt miatt nem indulhat el” – osztott meg egy rossz hírt Pázsy Ferenc.

A felnőtteknél 44, az ifiknél 56 játékos nevezett a Vörsas-kupára, hét külföldi játékos emelte az esemény színvonalát. Jó eséllyel Simon Ferenc volt a legrutinosabb induló.

„Ötvenhét éves vagyok, és már az első Vörsas-kupán is itt voltam. Nagyon jó viszonyt ápolok Illés Ernővel és Szarka Tiborral, korábban is mindig megtiszteltem őket a jelenlétemmel, ha nem volt külföldön fordulóm és itthon tartózkodtam. Szeretem ezt a játékot, az életem része már lassan ötvenegy éve” – nyilatkozta Simon Ferenc, a Pénzügyőr SE játékos-edzője, aki nemcsak szereti az asztaliteniszt, de még mindig igen magas szinten műveli azt. Ezt bizonyítja, hogy az idei Vörsas-kupán az elődöntőig jutott, és csak a későbbi győztes ausztrál tudta megverni.

Szarka Tibor főszervező talán már álmából felkeltve is tető alá tudná hozni ezt a versenyt.

„Elég nagy rutinunk van már ebben, 1995 óta szervezünk első osztályú ranglistaversenyt felnőttek és ifjúságiak számára – idézte fel a múltat Szarka Tibor.Az indulói létszám valamelyest csökkent, talán kicsit a színvonal is, de mi ragaszkodunk a hagyományokhoz, és mindig megrendezzük a Vörsas-kupát. Mostanában egyre inkább érezzük a városban a megbecsülést, nem is mindig anyagilag, hanem például azzal, hogy egy ilyen szép csarnokot kaptunk, vagy hogy a városvezetés más sportágakhoz képest külön kezel minket.”

A főszervező szavai alapján tehát a Vörsas-kupa jövője biztosított, de addig még lesz néhány fontos esemény a vasi megyeszékhelyen, a legfontosabb hétfőn kezdődik.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram