A világfesztivál megelőzte a korát

2022.03.10.

A nyáron Győr ad otthont az asztaliteniszezők ötödik ifjúsági világfesztiváljának, amelynek alapkoncepciója jócskán megelőzte a korát – hangzott el az idei esemény apropóján tartott sajtótájékoztatón.

Június 21-én kezdődik a győri ifjúsági világfesztivál, tehát már csak 102 nap van hátra a rajtig. A közelgő dátum ellenére a házigazdákon az idegeskedés legapróbb jelét sem lehetett felfedezni a csütörtöki rendezvényen.

„Győr rutinos versenyszervező, hiszen hazánk első európai ifjúsági olimpiai fesztiváljának már helyszínt adtunk 2017-ben – mondta a sajtótájékoztatón Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere. – Több ezer sportoló és sportvezető vett részt rajta, de helytálltunk. Az asztalitenisz ifjúsági világfesztivál hasonló rendezvény lesz, a szervezési munkák már a finisbe érkeztek. Biztos vagyok benne, hogy ez is jól sikerül.”

Az első négy világfesztivált is hazánkban rendezték, hiszen magyar ötletről van szó. Erre már csak azért is büszkék lehetünk, mert az esemény alapkoncepciója, hogy a sporton kívül kulturális programok is színesítsék a kínálatot, igencsak jövőbe mutató volt.

„A legnagyobb nemzetközi versenyeket szervező és lebonyolító World Table Tennisnél is azt a célt tűzték ki, hogy a sportrendezvénybe integrálják mindazokat a szabadidő-eltöltési módokat, amelyeket egy fesztiváltól elvárhatunk – nyilatkozta Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke. – Ennek a példája az ifjúsági világfesztivál, amely megelőzte a korát. Kulturális, gasztronómiai, gyermekeknek és felnőtteknek szóló rendezvények kísérik majd ezt a világfesztivált is.”

Nátrán Roland szerint a hazai rendezés hozadéka lehet továbbá, hogy sok gyerek kaphat kedvet a sportághoz a jövő bajnokait testközelből látva, ami a magyar asztalitenisz javára válhat.

A korábbi ifjúsági világfesztiválokon szép magyar sikerek is születtek, az egyik legeredményesebb játékosunk Zwickl Dániel volt. A később a londoni olimpiát is megjáró kiválóság nem csak emiatt gondol vissza jó érzéssel a 2000-es és a 2002-es fesztiválra.

„Olyan eseményt hívtak életre annak idején Herendi Ivánék, amelynek nagyon különleges atmoszférája van. Akinek fiatalon is folyamatosan a versenysport teszi ki élete nagy részét, az nagyon vár egy ilyen eseményt, amikor a mérkőzések után különböző programokra lehet menni, és megismerheti más nemzetek versenyzőit. Én nagyon vártam a világfesztivált gyerekként, hasonló lehetőségekkel talán csak az olimpiai falu, illetve néhány nagyobb verseny tud szolgálni” – elevenítette fel kicsit a múltat Zwickl Dániel.

A győri világfesztivállal kapcsolatos minden fontosabb információ megtalálható az esemény honlapján, ide kattintva.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram