„A világ legjobbja ellen játszani megtiszteltetés!” — csapat-világbajnokság sajtótájékoztató

2024.02.09.

A közelgő csapat-világbajnokság kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Magyar Asztalitenisz Szövetség. A február 16-án kezdődő dél-koreai világversenyen a férfiaknál és a nőknél is a legjobb 16 közé jutás cél, amihez a jó játék mellett némi szerencsére is szükség lesz.

Sportágtörténelmi esemény kezdődik a jövő pénteken Puszanban, a világbajnokságok 1926 óta íródó történetében ugyanis Dél-Korea még soha nem volt a vb házigazdája. Az ázsiai ország Szöul utáni második legnagyobb városa eredetileg 2020-ban rendezte volna meg a csapat-világbajnokságot, ám a berobbanó világjárvány miatt akkor elmaradt – a mostani eseményt tulajdonképpen kárpótlásul ítélte Dél-Koreának a nemzetközi szövetség.

„Legutóbb két évvel ezelőtt a kínai Csengtuban volt a csapat-világbajnokság, ahol női együttesünk a legjobb tizenhat között végzett, a férfiak akkor nem jutottak el odáig – mondta a vb-t megelőző sajtótájékoztatón Kovacsics Imre, a szövetség elnöke. – A mostani olimpiai kvalifikációs vb lesz, az első nyolc közé bejutó válogatottak biztosan ott lesznek Párizsban, de ha nem sikerül, később a világranglistáról még lesz lehetőség a kvóta megszerzésére, amire elsősorban a jelenleg a tizenhatodik helyen álló női válogatottunknak van esélye. A sorsolást ismerjük, mindkét csapatunk egy csoportba került Kínával, ami nem könnyíti meg a helyzetünket, de ha arra gondolok, hogy az elmúlt években labdarúgó-válogatottunk is erősebbnek tartott ellenfelekkel játszva, nem egyszer azokat legyőzve fejlődött, akkor ez akár a hasznunkra is válhat.”

A világbajnokságon 40-40 férfi és női válogatott vesz részt, a csapatokat nyolc csoportba sorolták, s mindegyikből az első három jut tovább a legjobb 24 közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Ami az ellenfeleket illeti, a nőknél Kínával, Indiával, Spanyolországgal és Üzbegisztánnal kell megküzdeni a csoportkörben.

„Úgy érzem, az elmúlt hónapok munkája alapján egyre jobb formában vannak a játékosok – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya, Pink Márk. – A kínaiak elleni meccs mindenképpen jó tapasztalat lesz, a továbbjutás szempontjából azonban valószínűleg az indiaiakkal és a spanyolokkal szembeni mérkőzések döntenek majd. A tizenhat közé jutás reális és elfogadható cél, szerencsés esetben kvótát is érhet, de a nyolc közé kerülés is ott van a vágyaink között.”

A Lindner Ádám irányította férfiakat Kína mellett Horvátországgal, Belgiummal és Kubával hozta össze Fortuna.

„Kaphattunk volna jobb sorsolást is – magyarázta a szövetségi kapitány. – A kínaiak elleni párharcot mi is inkább tapasztalatszerzésre használjuk fel, Kubát nem lehet leírni, a két top 50-es játékost felvonultató horvátok valamivel esélyesebbek nálunk, így elképzelhető, hogy az utolsó csoportkörben a belgákkal ki-ki meccset vívunk a továbbjutásért. Sajnos Majoros Bence a gerincsérve miatt november óta keveset játszott, csak négy hete kezdte el a felkészülést, viszont jó hír, hogy azóta problémamentes, egyre jobb formában van. Nagy kérdés, tudja-e azt a játékot hozni, amit láttunk tőle a szeptemberi malmői csapat Európa-bajnokságon.”

A Majoros Bence, Szudi Ádám, Lakatos Tamás, András Csaba, Póta Georgina, Madarász Dóra, Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz összetételű magyar válogatott vasárnap utazik el Dél-Koreába, majd néhány napos felkészülés után pénteken kezdi meg szereplését.

A férfiak Kubával kezdenek, a nők viszont nyitó napon még nem állnak asztalhoz.

CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN

A magyar válogatottak programja a csoportkörben (magyar idő szerint)

Férfiak

Február 16., 2.00: Magyarország–Kuba

Február 17., 9.00: Magyarország–Horvátország

Február 18., 2.00: Magyarország–Kína

Február 19.: szabadnap

Február 20., 12.00: Magyarország–Belgium

Nők

Február 16.: szabadnap

Február 17., 9.00: Magyarország–Spanyolország

Február 18., 9.00: Magyarország–India

Február 19., 5.00: Magyarország–Kína

Február 20., 9.00: Magyarország–Üzbegisztán

Forrás: Nemzeti Sport

Képek: MOATSZ/Hoffer Szilvi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram