A sportba való visszatérésről – változás

2022.03.16.

A COVID pandémia hazai 5. hullámának lezajlására és a 2022. március 7-én megváltozott járványügyi szabályokra való tekintettel a COVID betegség utáni sportba való visszatérést illetően az alábbi változásokról tájékoztatjuk Önöket, mely az oltással rendelkező és nem rendelkező sportolókra egyaránt érvényes:

A Covid-19 fertőzésen átesett sportolók sportorvosi engedélye 2022. március 7-től nem kerül automatikusan (a sportorvosi regiszterben ideiglenesen eltiltva minősítéssel) visszavonásra, így a továbbiakban nincs soron kívüli bejelentési kötelezettség az OSEI felé.

Minden fertőző és egyéb megbetegedés esetén fontos a megfelelő helyzetértékelés és a felelős hozzáállás. A COVID pozitivitás tünetmentesség esetén is járhat súlyos következményekkel. Rendkívül fontos, hogy betegen ne menjünk edzeni, ne sportoljunk!

Covid-19 fertőzés vagy annak megalapozott gyanúja esetén (szaglás-, ízérzésvesztés, szoros kontakt igazolt Covid-19 fertőzöttel), tünetmentes vagy enyhe tünetekkel lezajló COVID betegség után 2 hét pihenőt követően, fokozatos terheléssel javasoljuk a sportba való visszatérést.

Aki tünetekkel járó Covid-19 fertőzés után 2 hétnél hamarabb kíván visszatérni a sportoláshoz, azoknak egyaránt az oltott és oltatlan sportolók esetében troponinszint-mérés, szükség esetén komplex kardiológiai kivizsgálás javasolt.

Az a válogatott sportoló, aki Covid-19 fertőzésen átesik, jelezze azt keretorvosának, és 2 hét elteltével, a sportba való visszatérés előtt troponinszint-mérés és nyugalmi EKG-vizsgálat végzése szükséges számára. Elhúzódó, súlyos panaszok, illetve szövődményes sportba való visszatérés esetén a troponinszint-mérés mellett szívultrahang-, illetve szükség szerint további kardiológiai és egyéb komplex kivizsgálás is javasolt.

Kiemelt fontosságú, hogy a troponinszint-ellenőrzés előtt 2 nappal nehéz fizikai terhelést ne végezzen a sportoló!

Felhívjuk a sportolók figyelmét, hogy továbbra is rendkívül fontos a higiénés szabályok betartása! A sportolóknak és a sportági szakszövetségeknek is adott a lehetőség, hogy saját biztonságuk érdekében az aktuális szabályozásnál szigorúbb ajánlásokat tartsanak érvényben.

Budapest, 2022. március 7.

Dr. Kiss Marianna, OSH vezető főorvos
Dr. Toman József, VKESZ vezető főorvos
Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram