A riválisa is Szvitacsnak szurkolt

2022.11.24.

Szvitacs Alexa a 2019-es Európa-bajnoki címe és 2021-es paralimpiai bronzérme után a para-asztaliteniszezők idei világbajnokságán aranyéremmel bővítette éremgyűjteményét. Pedig a maximumot még mindig nem hozta ki magából.

Alexa felkészítésében főszerepet vállalt Vitsek Iván, hétköznapokon vele játszik a legtöbbet, Vígh Zsolt szövetségi kapitány pedig arra is lehetőséget biztosított a korábbi válogatott játékosnak, hogy Alexa mérkőzésein ő ülhessen mögötte.

Friss világbajnokunk a granadai elődöntőben a lengyel Karolina Peket verte meg 3:1-re, akitől fél éve egy nemzetközi versenyen elég simán kikapott, a döntőben pedig a kategória egyeduralkodóját, az ausztrál-kínai Lei Li Nát múlta felül ugyancsak négy szettben.

„Azt mondtuk Alexának a finálé előtt, hogy ha a tudása hetven-nyolcvan százalékát hozni tudja versenykörülmények között, akkor reális esélye van legyőzni Lei Li Nát” – nyilatkozta Vitsek Iván, aki azzal nyugtatta tanítványát, hogy próbálja magát az edzőterembe képzelni, és ne arra gondoljon, hogy épp egy világbajnoki elődöntőt vagy döntőt játszik.

Alexának végül sikerült megnyugodnia, és visszavágott a paralimpiai címvédőnek a tokiói elődöntőben elszenvedett vereségért.

„Az első szettet borzalmasan elizgultam, ott döbbentem rá, hogy egy világbajnokságon döntőt játszom, egyetlen asztalon megy a mérkőzés és mindenki engem néz – idézte fel az aranymeccset Szvitacs Alexa.Ivánnak aztán sikerült megnyugtatnia, és a többiek is bekiabáltak a lelátóról, hogy mosolyogjak, élvezzem a játékot. Megfordult a mérkőzés, és bár sok kritikus pont volt, amikor szettlabdákat hárított az ellenfelem, az utolsó pillanatban sikerült megcsinálnom a mérkőzéslabdát.”

Ezzel nem csak a magyaroknak szerzett örömöt, ugyanis kis túlzással mindenki neki szurkolt a döntőben.

„Miután az elődöntőben megvertem a lengyel Peket, nagyon sportszerűen odajött hozzám külön gratulálni, és mondta, hogy most már jó lenne, ha valaki megverné Lei Li Nát, hiszen ez már évek óta senkinek sem sikerülte. Erről én nem is tudtam, de nem is akartam ezzel plusz terhet rakni magamra” – árult el egy kulisszatitkot Alexa, aki még mindig nem gondolja, hogy kihozta magából a maximumot.

Jövőre mindenképp szeretné megvédeni az Európa-bajnoki címét, utána pedig már Párizson lesz a hangsúly.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram