A megnyitót csak a tévében nézik?

2021.07.14.

A pénteki elutazásuk előtt utoljára látogattuk meg edzésen az olimpiára készülő asztaliteniszezőinket.  Már nagyon várják a tokiói kalandot, de a megnyitó ünnepségen nem biztos, hogy részt tudnak venni.

Az utóbbi hónapokban Pergel Szandra és Madarász Dóra is sérüléssel küzdött – utóbbi emiatt nem lehetett ott a varsói Eb-n –, így a női válogatottunkkal kapcsolatban talán az a legfontosabb hír, hogy mindannyian jól vannak.

„Lekopogom, de úgy néz ki, hogy mindenki rendbe jött – kezdte a lényeggel Bátorfi Zoltán női szövetségi kapitány. – Picit az ismeretlenbe megyünk, nem tudjuk, mi vár ránk, de lesz hét napunk az akklimatizációra és hozzászokni a körülményekhez. Mivel nem tudom, hogy mire készítsen fel a játékosaimat, ezért nem készítem őket semmire. Majd ott szépen meglátjuk, és hozzászokunk mindenhez. Azzal lennék elégedett, ha mindenki a maximumot hozná ki magából, és jó érzéssel tudnánk hazajönni.”

Ahogy az Bátorfi Zoltán szavaiból is kitűnik, a járványhelyzet miatt még mindig nagyon sok a kérdőjel. Az biztos, hogy nézők nélkül rendezik meg az olimpiát, de ezen kívül is jóval több biztonsági intézkedésre kell számítani, mint általában. A brazil csapat például nyolc órát várakozott a tokiói repülőtéren a megérkezésük után, és addig még a mellékhelyiségre sem mehettek el, amíg nem jött meg a PCR-tesztjük negatív eredménye. Hugo Calderanóékkal egyébként együtt készültek a férfi játékosaink.

„Nagyon hasznos edzőtáboron vagyunk túl, Ochsenhausenben voltunk vasárnaptól vasárnapig – mondta a férfiválogatottat irányító Muskó Péter. Ott készült a brazil válogatott, amely csapatkvótát szerzett, valamint Simon Gauzy, a francia válogatott alapembere is. Mindegyikükkel sikerült edzeni a mi játékosainknak is. Egyéni soklabdás foglalkozások is voltak, valamint kondiedző is segítette a felkészülést. Csak a pingpongra kellett koncentrálni, ez már ilyen finomhangolás volt.”

A megnyitó ünnepség általában óriási élmény a sportolóknak, ám a mieink nem biztos, hogy együtt vonulhatnak fel a többi magyar indulóval.

„A megnyitó július 23-án lesz, másnap viszont már megkezdődik az egyéni és a vegyes páros, szóval ha a megnyitó öt-hat órás program lesz, akkor lehet, hogy tévén keresztül követjük majd. Állítólag onnan többet is lehet belőle látni. A vegyes párosunk azonnal a nyolc közé játszik majd, pontszerző helyért” – jelezte Muskó Péter, hogy a reménybeli jó eredményeket nem áldozzák fel a szórakozás oltárán.

A férfi és női egyes versenyszám tehát már a megnyitót követő első napon (júl. 24.) megkezdődik, ezekben a mieink közül Majoros Bence, Póta Georgina és Madarász Dóra lesz érdekelt, és szintén az első napon asztalhoz lép a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros is, a tét a negyeddöntőbe jutás lesz számukra. Az első pingpongos érmeket is vegyes párosban osztják ki, július 26-án, hétfőn. A női egyes döntőt július 29-én, a férfi egyes finálét július 30-án rendezik. A csapatküzdelmek augusztus 1-jén kezdődnek a nyolcaddöntőkkel, és augusztus 6-án zárulnak. A női csapatunk (Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra és a tartalék Fazekas Mária) 1-jén vagy 2-án kezdi meg a szereplését.

Az olimpia hivatalos asztalitenisz-programja az alábbi linken érhető el:

https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/table-tennis/olympic-schedule-and-results.htm

Mint látható, a legtöbb napon helyi idő szerint 10 órakor kezdődnek a mérkőzések, azaz a hétórás időeltolódás miatt magyar idő szerint hajnali 3-kor.

Tokióban 16-16 férfi és női csapat, illetve vegyes páros szerepel az asztaliteniszezőknél, egyéniben pedig 64-es főtáblák lesznek.

A mérkőzéseket az M4 Sport és az Eurosport közvetítésein keresztül lehet majd figyelemmel követni a televízióban, illetve az online felületeken.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram