A lebonyolításban bízhatnak a „kicsik”

2020.06.16.

A rutin, az edzettségi állapot, a lebonyolítás és még több kisebb, ám szintén fontos tényező is befolyásolhatja az Extraliga Final Four végkimenetelét – derült ki az érdekelt csapatok szakvezetőivel készített villáminterjúkból. Esélylatolgatónk következik.

FÉRFIAK

CVSE-SWIETELSKY JUFA HOTELS I. – 50-50% LEHET AZ ESÉLY A DÖNTŐBEN

Amióta a mostani formájában rendezik meg az Extraliga rájátszását (amely maga a Final Four), az öt kiírásból hármat a Celldömölk nyert meg a férfiaknál. Most is a vasi csapat az egyik aranyesélyes, az alapszakaszban 13 győzelem mellett csak egy vereség csúszott be neki, Pécsen 5:2-re maradt alul.

„Június elejétől teljes erőbedobással készülnek a fiúk, előtte otthon igyekeztek formában tartani magukat – számolt be csapata állapotáról Lórántfy Tibor, a CVSE szakosztályvezetője, aki szerint a hosszú kihagyás ellenére készen állnak majd a feladatra. – Úgy gondolom, hogy három hét a határeset, négy hét felkészülést követően viszont már újra azon a szinten kell lenni, amelyen a szünet előtt voltak.”

Celldömölkön úgy matekoznak, hogy a Szécsény elleni elődöntőben Jakab Jánost kell valahogy féken tartaniuk, ha ez sikerül, akkor nem lehet baj. A döntőben pedig a PEAC-ra számítanak ellenfélként, amellyel ki-ki mérkőzésen 50 százalék esélyük lehet a győzelemre.

Játékosok: 1. Fazekas Péter, 2. Szita Márton, 3. Kriston Dániel, 4. Baranyai Domonkos (edző: Iván Csaba, vezetőedző: Klampár Tibor)

PTE-PEAC KALO-MÉH I. – ÁTENGEDNÉK MÁSNAK A 2. HELYET

A pécsiek 2017-ben Szigetszentmiklóson elhódították a bajnoki címet, a másik négy Final Fouron viszont rendre az ezüstérem jutott nekik. Ács Pongrácot a játékosokkal lebonyolított esti körtelefonjuk előtt értük utol, így még nem tudott pontos választ adni arra a kérdésre, milyen formában vannak jelenleg. A céljuk azonban egyértelmű.

„Az a párosítás jött össze, aminek össze kellett jönnie, tehát úgymond igazságos volt a sorsolás a fiúknál. Bízom benne, hogy döntőt tudunk játszani, a szokásos második helyet pedig ezúttal átadnánk másnak. Mi leginkább a miatt izgultunk, hogy Pető Zsolt hogyan tud bejönni Magyarországra úgy, hogy ne kerüljön kéthetes karanténba, de ez most megoldódni látszik” – mondta a PTE-PEAC ügyvezető elnöke.

A járványügyi korlátozások miatt minden csapatból csak 12 fő lehet majd jelen az Ormai-csarnokban, ami Ács Pongrác szerint számukra kevés. (Frissítés: 12 helyett 20 fő képviselheti a csapatokat.) Az viszont viszonylag idősebb csapatként kedvezhet nekik, hogy a párharcok csak az egyik fél negyedik győzelméig tartanak, nem feltétlenül kell tehát lejátszani minden mérkőzést.

Játékosok: 1. Pető Zsolt, 2. Gerold Gábor, 3. Demeter Gyárfás Lehel 4. Lindner Ádám (edzők: Ács Pongrác, Dudás Róbert, Orosz Gábor, Laczkó Tamás) 

HED-LAND SPORTCSARNOK SE – EREDMÉNYKÉNYSZER NÉLKÜL

A mezőberényi csapat játékosai három hete kezdték meg a felkészülést. Sebestyén Péter otthon az édesapjával tudott játszani, míg Vajda Viktor és Szabó Krisztián egymással edzett.

„Minden eredmény elfogadható számunkra, gyakorlatilag az is nagy dolog, hogy meg tudtuk ismételni a Final Fourba kerülést – mutatott rá Jámbor Zoltán csapatmenedzser arra, hogy teher nélkül üthetik a labdát az évzáró eseményen. – Az alapszakaszban a Szécsénnyel két mérkőzést játszottunk, nálunk ők nyertek, náluk pedig mi. Gyakorlatilag bármi előfordulhat, a harmadik helyért ugyanis nagy valószínűséggel mi fogunk egymással megküzdeni.”

Játékosok:  1. Vajda Viktor, 2. Szabó Krisztián, 3. Sebestyén Péter, 4. Kiss Dániel

SZERVA ASE I. – BRAVÚRBAN BÍZVA

Szécsényben nincs komoly hagyománya az asztalitenisznek, de az utóbbi évek eredményei és a csapatba csábított remek játékosok felkeltették a helyiek érdeklődését, sőt, már más megyékből is járnak a SZERVA ASE meccseire. A négyes döntőre egy egész busszal utaztak volna, ám a 12 fős korlátozás miatt erről le kellett mondaniuk.

A lényeg azonban, hogy a játékosok rendben vannak, Salamon István csapatvezető szerint profikról van szó, akik a hosszú kihagyás után is formába tudnak lendülni június végéig. A három budapesti játékos a fővárosban edz, míg Ingemar Péter Nyitrán.

„Az elődöntőben jobban örültünk volna a Pécsnek, mivel őket már vertük meg otthon, amikor Bátorfi Zoli kettőt nyert – mondta Salamon István.Természetesen tudom, hogy a Celldömölk az esélyes, de az új rendszerben bármi megtörténhet, bízunk a bravúrban.”

Játékosok: 1. Jakab János, 2. Németh János, 3. Ingemar Péter 4. Bátorfi Zoltán

NŐK

SH-ITB BUDAÖRSI 2I SC – ARANNYAL BÚCSÚZNÁNAK A SZPONZORTÓL

A női mezőnyben a nevek alapján a Budaörs tűnik a legesélyesebbnek, ráadásul a csapat válogatott játékosai már korábban újrakezdhették az edzéseket. Közéjük tartozik a nyáron Franciaországba igazoló Pergel Szandra, aki 11 év után hagyja el a Budaörsöt.

„Ritkaságszámba megy, hogy valaki ennyi időt tölt egy csapatnál – méltatta balkezes kiválóságukat Somlyó Gergely, a Budaörsi SC elnöke. – A korábbi főszponzorunk, a 2i Kft. és Németh Pál pedig több mint harminc év után távozik, őt is mindenképp bajnoki címmel szeretnénk elbúcsúztatni. Előrefelé menekülnénk ebből a nehéz anyagi helyzetből, amelybe az utóbbi hónapokba kerültünk, és mindenképp szeretnénk megnyerni a negyedik bajnoki címünket.”

Somlyó Gergely elismerte, hogy a fentiek miatt is nagy teher van rajtuk, ráadásul a rövidített játékrendszer miatt nagyon sok múlhat a beíráson és azon, hogy melyik csapat kezdi jobban az adott mérkőzést.

„Elismerésem a MOATSZ felé, amiért lehetővé tette, hogy az asztaloknál, játékkal dőlhet el az idei szezon is, valamint elismerésem mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy élő televíziós közvetítés lesz a Final Fourról” – tette hozzá a budaörsiek elnöke.

Játékosok: 1. Pergel Szandra, 2. Nagyváradi Mercédesz, 3. Surján Szabina 4. Lovas Petra 5. Fazekas Mária (edző: Bachman Péter)

ERDÉRT – A RUTIN A RIVÁLIS MELLETT SZÓL

Pergel Szandráék legnagyobb kihívója az Erdért lesz, amely a csonka alapszakaszban csak a Budaörs elleni rangadón vesztett pontot, egy már megnyertnek tűnő mérkőzésen.

„A magyar bajnokság óta, azaz négy hónapja nem volt semmilyen verseny – kezdte az esélylatolgatást Gárdonyi Zoltán, a fővárosi klub elnöke. – Ez persze mindenkinek hátrány, ám az ilyen helyzet az idősebb, rutinosabb játékosokat segíti inkább, és a Budaörs jobban áll tapasztalat terén.”

Az edzőként is tevékenykedő klubvezető szerint szerencsésebb és reálisabb lenne, ha a négyes döntőben is lejátszanák az összes egyéni mérkőzést, de a Statisztikát az alapszakaszban 6:0-ra és 6:1-re győzték le, az elődöntőben tehát így sem lehet problémájuk. Az Erdért–Budaörs döntőben 99 százalékig biztos, ám hogy ott mi történik majd…

„A magyar bajnokságot mi zártuk a legeredményesebb klubként. Márciusig olyan jó formában volt nálunk mindenki, hogy ha nincs ez a négy hónap szünet, akkor hatvan-negyven százalékot mondanék a javunkra. Így viszont inkább a Budaörsnek adnék hatvan százalék esélyt a győzelemre a már említett okok miatt.”

Játékosok: 1. Peterman-Varga Tímea, 2. Ambrus Krisztina, 3. Imre Leila Erika, 4. Tóth Kata (edző: Gárdonyi Zoltán elnök)

KECSKEMÉTI SPARTACUS SPORTKÖR ÉS KÖZÖSSÉGI TÉR – A 3. HELY MINDENKÉPP KELLENE

A kecskemétiek először vehetnek részt a Final Four küzdelmein, ám ettől még nem váltak jóllakottá.

„Tavaly szeptemberben az erőviszonyokat látva bíztunk a legjobb négy közé kerülésben, főleg a szerb Alekszandra Radonjics leigazolásával – nyilatkozta Újhidy Tibor, a kecskeméti klub elnöke. – Egy ideje már a saját csarnokunkban edzünk, nagyon elszántak a lányok, és meglepett, hogy a hosszú kihagyás után milyen gyorsan vissza tudtak állni. Ha már egyszer az alapszakaszban harmadikak voltunk, és kétszer megvertük a Statisztikát, akkor a harmadik hely mindenképp kellene nekünk. A papírforma szerint velük játszunk majd a bronzéremért, de a szabályok a gyengébb csapatokat segítik, és ha az elődöntőben a Budaörs ellen megnyerjük a párost, Radonjics vagy a többiek pedig megcsípnek egy-egy meccset, akkor már a túloldalon is megremeghet a kéz.”

Játékosok:  1. Alekszandra Radonjics, 2. Drabant Anita, 3. Füle Kata 4. Szvitacs Alexa 5. Márkus Enikő (edző: Szabó Krisztián)

STATISZTIKA PSC I. – ÚJONCKORÚVAL A CSAPATBAN

A nagy múltú klub évek óta utánpótláskorú játékosokkal indul a felnőttbajnokságokban, így felszabadultan, teher nélkül állhatnak asztalhoz. A Final Four előtti felkészülésre nem lehet panasz a Statnál.

„Dari Helga és Fejős Anna már másfél hete a felnőttválogatottal edz, Bátorfi Zoli nagyon rendes volt, odavette őket, ami óriási segítség – így Fülöp István, a Statisztika vezetőedzője. – Az újonckorú Molnár Kendra pedig az ifjúsági válogatott keretével edzett, tehát minden rendben. Arra van igazából esélyünk, hogy a Kecskemétet meglepjük. Egy rutinosabb, jobb erőkből álló csapatról van szó a szerb Radonjiccsal és a mindenkire veszélyes Füle Katával, a négy győztes meccsig tartó lebonyolítás azonban reményt adhat nekünk.”

Molnár Kendrával, Póta Georgina rendkívül tehetséges unokahúgával a Final Fouron is számolnak a Statisztika szakvezetői, már csak menedzselési szempontból is. Az ő játéka is érdekes színfoltja lehet a június végi eseménynek.

Játékosok: 1. Dari Helga Adél, 2. Fejős Anna, 3. Molnár Kendra, 4. Czeglédi Szilvia (vezetőedző: Fülöp István, edzők: Oláh Zsuzsa, Türei Ferenc, Futó Ferenc)

AZ EXTRALIGA FINAL FOUR PROGRAMJA
Június 28., vasárnap
11.00
Női elődöntő:
SH-ITB Budaörs 2i SC–Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér
Budapesti Erdért SE–Statisztika PSC I.
15.00
Férfi elődöntő:
PTE PEAC Kalo-Méh I.–HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény
CVSE Swietelsky Jufa Hotels I.–Szerva ASE Szécsény I.
Június 29., hétfő
11.00
Női döntő és bronzmérkőzés
15.00
Férfi döntő és bronzmérkőzés

A Marczibányi téri Ormai-csarnokban megrendezendő Final Four mindkét napjáról lesz élő közvetítés az M4 Sporton.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram