A kínai titok nyomában

2023.12.20.

Decemberben négy magyar fiatal asztaliteniszező vehetett részt egy kéthetes kínai edzőtáborban. A gyerekek 15 napot töltöttek az ázsiai országban, ebből 13 nap telt edzésekkel. A tapasztalatokról a serdülőválogatottat irányító Varga Lászlót kérdeztük.

Gergely Márk, Szabó Lénárd, Nagy Rebeka és Nagy Judit a Global Youth Training Camp elnevezésű nemzetközi edzőtáborban vehetett részt a 20 milliós Csengtu városában.

„Amikor először beléptem a terembe, úgy éreztem, mintha egy szentélybe lépnék be – kezdte a beszámolót Varga László.Tudtam, hogy jó helyre megyünk majd, hiszen egy asztalitenisz-edzőtábor Kínában olyan nagyon rossz nem lehet. Ez be is bizonyosodott. Nagyon jók voltak az edzések. Kicsit más edzéstechnikákkal dolgoznak, mint mi szoktunk. Ezt jó volt megtapasztalni. Tudtam, hogy nem nagyon variálják túl az edzést, csak néhány feladattal dolgoznak, nálunk Európában nem ez a megszokott. Ők jobban bírják a monotonitást.”

Kínai edzőtábor 2023

A Szent Grált tehát nem találták meg a mieink, hiszen nincs is olyan hatalmas titok, ami a kínai hegemónia mögött áll.

„Én is úgy látom, hogy nincs titok – folytatta Varga László. – Két dolgot hoztam haza magammal ezzel kapcsolatban. Egyrészt náluk óriási a tisztelet, a játékosok és edzők felé, a játékosok között és az egész sportágat illetően is. Ezt a magyar asztalitenisz-társadalomnak is át kellene vennie. Itthon mindenki tudja a nagyon okosat, másrészt sok esetben nem segítjük egymást, pedig az összefogás lenne a lényeg. A tapasztalataimat nyilván elmondom majd, az edzéstervet is, amelyet ott lefényképeztem és a fejemben is benne van. De még egyszer mondom, nincs nagy titok. A hozzáállás és az egymás iránti tisztelet nagyon-nagyon fontos, náluk lényegében egy életstílus az asztalitenisz. A másik fontos tényező pedig a körülmények. Egy harminchat asztalos edzőközpontban voltunk, és ez csak az egyik szint volt. Két ilyen terem volt egymás felett ebben a központban, Csengtuban öt ilyen méretű terem található, Kínában pedig száz. Gyakorlatilag ez a titok.”

Kínai edzőtábor 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram