A kapitányt kicsit megnyugtatta az olimpia elhalasztása

2020.03.24.

A lassan már az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány miatt a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát egy évvel később, 2021 nyarán rendezik meg – jelentette be kedden közös közleményben Abe Sinzo, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Március közepére szinte a teljes sportvilág leállt a járvány miatt, minden fontosabb versenysorozatot, bajnokságot és világeseményt felfüggesztettek, lezártnak tekintettek, elhalasztottak vagy töröltek. A július 24. és augusztus 9. közötti időszakra tervezett olimpiával kapcsolatban azonban sokan reménykedtek még, hogy az eredeti elképzelések szerint zajlik le. Egyre több ország jelezte ugyanakkor (köztük az Egyesült Államok és Ausztrália), hogy a halasztás mellett teszi le a voksát, és ezután már nem sokat kellett várni a hivatalos bejelentésre.

„Várható volt, hogy ez a döntés születik – jelezte Bátorfi Zoltán női szövetségi kapitány, hogy nem érte váratlanul a keddi hír. – Inkább az lepett meg, hogy ilyen hamar meghozták ezt a döntést, azt hittem, hogy még várnak vele, de végül is érthető, mert sok selejtezőversenyt nem tudtak volna már megrendezni. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor térhetünk vissza a normális kerékvágásba, ebből a szempontból kicsit megnyugvást jelent a halasztás. Lekerül rólunk az a nyomás, amit az okozott, hogy jön az olimpia, de nem tudunk edzeni. Így legalább nyugodtan lehet kivárni a járvány végét. Sokkal jobban stresszelnék persze, ha nem lenne kvótánk.”

De van, köszönhetően a női válogatottnak, és ideális esetben rajtuk kívül is indulhat magyar pingpongos a tokiói olimpián. A Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes párosnak kifejezetten jó esélye van a kvótára, míg férfi egyesben leginkább Majoros Bence reménykedhet a tokiói részvételben – a jelenlegi állás szerint.

És ami talán a legfontosabb: a válogatottunk tagjai közül eddig szerencsére senki sem kapta el a vírust, mindenki otthon várja a helyzet normalizálódását.

A halasztással a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára is egyetért.

„Romokban van a kvalifikációs rendszer, amelyet borzasztó nehéz lenne helyreállítani – mondta Lajtai Kristóf.Olyan elmaradások voltak már, hogy mindenki számára megnyugtató döntés nem született volna. Több verseny elmaradt, a játékosok nem tudnak megfelelő szinten felkészülni, és nem tudjuk, hogy ez meddig marad így. Mindent egybevetve tehát racionális döntés született, amit a sportolók többsége is elfogad. Sokaknak persze fájó, nálunk például a Szudi, Pergel vegyes párosnak valószínűleg meg lett volna a kvóta, és most nagy kérdés, hogy a jelenlegi helyzetből folytatódik majd a kvalifikáció vagy a nulláról kezdik elölről. Majoros Bencének a világbajnokságon nagyon sok ranglistapontot kellett volna megvédenie, így tőle a kvóta úgy is hatalmas bravúr lett volna, hogy jó pozícióban található a világranglistán.”

Lajtai Kristóf hozzátette: az olimpia elhalasztása után nem lát sok esélyt rá, hogy a dél-koreai csapat-világbajnokságot az új, júniusi időpontjában megrendezik, erre szerinte ősszel vagy télen kerülhet sor.

A szövetségnek előbb-utóbb döntést kell hoznia a jelenleg szünetelő magyar bajnokság sorsát illetően. A MOATSZ továbbra is követi az operatív törzs iránymutatásait, és amint a kormányzat ehhez kapcsolódóan döntést hoz, a MOATSZ elnöksége összeül és mérlegeli a helyzetet, a lehetséges forgatókönyveket.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram