A játékosok fellázadtak Téglásért

2020.07.01.

A Luxemburgi Asztalitenisz-szövetség februárban közölte Téglás Péterrel, hogy nem hosszabbítja meg az idén július 31-én lejáró szerződését. A helyi játékosok egy emberként lázadtak fel a döntés és a szövetség ellen.

„Ami általában ilyenkor történni szokott – számolt be a 2017 óta Luxemburgban dolgozó Téglás Péter a Kossuth Rádiónak a lázadás végkimeneteléről. – A vezető hatalom többnyire figyelmen kívül hagyja, kisebb kedvezményeket ad, de elfojtja a lázadást. Gyakorlatilag maradhatunk ennyiben, hogy ez történt. Február környékén ültem le a vezetőkkel tárgyalni a jövővel kapcsolatban. Előtte a német sportigazgatónkkal beszéltem, aki annak idején kivitt engem Luxemburgba, hogy mégis, mire számítsak. Azt mondta, hogy ez a megbeszélés csak formalitás. Az is lett, csak a másik irányba. Három perc alatt közölték, hogy az olimpia után – ami akkor még nem volt elhalasztva – új koncepcióra váltanak, és olyan edzőt keresnek, aki passzol ebbe, mert én nem passzolok.”

A megdöbbent játékosok nem akarták elhinni a hírt, és elkezdtek szervezkedni. Öten-hatan, akikkel a magyar szakember többet dolgozott, folyamatosan e-mailekkel bombázták a szövetséget, de nem kaptak magyarázatot a történtekre. A Téglás Péter fő luxemburgi tanítványának számító Sarah De Nutte teljesen kétségbe esett, ami nem csoda, hiszen a közös munkának is köszönhetően sokat fejlődött, és reális esélye van a tokiói kvótára.

„Ő már az olimpiai bizottságnak is írt – folytatta a sztorit a korábbi magyar női szövetségi kapitány. – A legjobb luxemburgi férfijátékosom pedig a legnagyobb luxemburgi lapnak nyilatkozott, ami természetesen nem tetszett a szövetségnek. Végül felajánlották, hogy az olimpiáig Sarahval úgymond privát edzőként dolgozhatok, de ezt nem lehetett elfogadni, mert az ezért felajánlott pénzből Luxemburgban nem lehet megélni.”

A megoldást a harmadik számú luxemburgi férfijátékos szolgáltatta, aki a világversenyekre rendszeresen utazik a válogatottal, de a sport mellett teljes munkaidős civil állása van. Ő felajánlotta a szakembernek a helyi klubja nevében, hogy foglalkoztatják úgy is, hogy a következő évben De Nuttéra koncentrálhat, vele utazhat minden fontosabb versenyre, a fennmaradó idejében pedig a klub játékosaival dolgozik.

Téglás Péter szerint egy a luxemburgi asztaliteniszben 30-40 éve benne lévő ember állhat a vele történő szakítás mögött, akivel azonban soha nem volt konfliktusa, és nem is jelezte, hogy bármi problémája lenne az edzővel.

„Az egyik oldalról megértem, mert 2018 szeptembere óta éves szinten kétszáz nap felett vagyok Luxemburgtól távol Sarah miatt, de ez nem az én döntésem volt. Amikor odamentem, a férfiválogatottal és az utánpótlással foglalkoztam. Amikor szóltak, hogy Sarahval kell foglalkoznom, utána rövidesen mondták, hogy az utánpótlással már nem kell foglalkoznom, csak a felnőttválogatottakkal. Tehát én mindig azt csináltam, amit a felső vezetés nekem mondott. Másrészt a német sportigazgatómmal mindig mindent megbeszéltem, aki kapcsolatban volt a szövetség többi vezetőjével, de soha egy megjegyzés vagy negatív kritika nem hangzott el, hogy például túl sokat vagyok Düsseldorfban Sarahval.”

Egy szó, mint száz, Téglás Péter jelenlegi munkaköre július 31-vel megszűnik, de a következő egy évre már biztosított a jövője munka terén is, és a neki mentőövet dobó luxemburgi klubnál azt követően is dolgozhat. Ajánlatokban mindenesetre nincs hiány, az utóbbi hónapokban is voltak megkeresései, de a vírushelyzet miatt ezek megrekedtek, no meg a De Nuttéval elkezdett munkát mindenképp be akarja fejezni.

És hogy mi a helyzet Magyarországgal?

„Amikor itthon vagyok, Nátrán Roland elnök úrral nyaranta egyszer mindig leülünk beszélgetni, és mindig mondja nekem, hogy haza akar engem hozni. Konkrétumról azonban nem esett szó, hiszen a magyar felnőttválogatottak például tökéletes kezekben vannak, szóval, ha haza is jönnék, akkor egy másfajta jellegű feladatot szeretnék végezni, sportakadémiát vezetni vagy felépíteni egy nemzetközi edzőközpontot, vagy valami hasonló jellegű dolgot elindítani Magyarországon.”

A teljes beszélgetés az alábbi linkre kattintva hallgatható meg:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2020-06-30_20-12-00&enddate=2020-06-30_21-08-00&ch=mr1

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram