A felnőttek között is éremesélyesek lehetnek

2021.12.10.

András Csaba felemás érzésekkel gondol vissza az ifjúsági világbajnokságra, amelyen Ivor Bannal párosban ezüstérmesként zárt. Somosi Miklós ifjúsági szövetségi kapitány szerint a magyar és a horvát fiú felnőtt Európa-bajnokságon is éremesélyesként indulhatna néhány év múlva.

Hazaérkezett Portugáliából az utánpótlás-vb-t megjáró magyar válogatott, és a ferihegyi reptéren András Csaba ezüstéremmel a nyakában jelent meg a rá várakozók előtt.

„Felemás érzéseim vannak ezzel a vébével kapcsolatban. Egyéniben vártam a legtöbbet magamtól, de nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, »túl jó« sorsolást kaptam.  Kicsit bepánikoltam, megremegett a kezem, mert az utolsó ifjúsági világbajnokságomon virítani szerettem volna. A vegyes páros is elment kettő nullról. A fiú párosnak viszont nagyon örülök, főleg úgy, hogy 2009 óta ez az első magyar világbajnoki érem” – összegezte a vb-t András Csaba, aki a Kosiba Dániel, Madarász Dóra vegyes páros 12 évvel ezelőtti ifjúsági világbajnoki ezüstérme után szerzett hazánknak érmet a legnívósabb utánpótlás-világversenyen.

Ivor Bannal négy viadalon négyszer állhattak dobogóra, kétszer Európa-bajnokságon, most pedig vb-n. Az ifjúsági fiúk szövetségi kapitánya szerint érdemes lenne hosszú távon gondolkodni ebben a párosban.

„A névnapomon jutottunk be a döntőbe, nagyon szép ajándékot szereztek nekem ezzel a fiúk – kezdte Somosi Miklós a személyes szállal. – Az oroszok elleni döntőben kétszettes előnyben 9:9-nél volt egy egyszerű labda, majd a döntő játszmában is még vezettünk 9:8-ra, de ezt követően is elment két egyszerű poén. Ez benne van a játékban, de ilyen jó játékosok ellen nem fér bele. Csabi december 31-ig még hozzám tartozik ifjúsági játékosként, január 1-től viszont már a felnőtt szövetségi kapitány dönt a sorsáról. Bízom benne, hogy együtt maradhat ez a páros, mert akár egy felnőtt Európa-bajnokságon is bennük lehet egy érem.”

Dari Helga győzelem nélkül fejezte be a vb-t, ám az amerikai Rachel Sung elleni vereségéből sokat tanult, ahogy a vb előtti edzőtábort is rendkívül hasznosnak ítéli meg, mivel ott a románokkal és a szingapúriakkal is együtt tudott edzeni.

Szántosi Dávid egyértelműen csalódásként élte meg a Vila Nova de Gaia-i vb-t.

„Nagyon elkeserített, hogy ilyen rosszul sikerült ez a verseny, de megpróbálom mihamarabb elfelejteni, mert úgy érzem, hogy ezen kívül az ősszel jól teljesítettem. Az edzéseimen kell szerintem változtatnom kicsit, mert nem vagyok elég labdabiztos” – tekintett előre első számú serdülő játékosunk.

Dávid leginkább az amerikaiak elleni csapatnegyeddöntőt sajnálhatja, hiszen ott jó esély mutatkozott az éremszerzésre. Persze az sem könnyítette meg a mieink helyzetét, hogy három nappal a kezdés előtt tudták meg, hogy indulhatnak csapatban.

„Az amerikaiak nem nagyon járnak versenyekre, így nem igazán ismertük őket, de kiderült, hogy elég erős csapatuk van, hiszen utána egy elég komoly francia csapatot vertek meg az elődöntőben – kezdte az értékelést a serdülő fiúkat irányító Pázsy Ferenc.Dávid párosban is a negyeddöntőben kapott ki. Egy belga fiúval indult, és ő maga jól játszott, a belga viszont nem tudott felnőni a feladathoz az oroszok ellen. Egyéniben viszont teljesen maga alatt játszott Dávid, az kicsit csalódás volt.”

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram