A COVID-19-fertőzött sportolók sportba való visszatéréséről

2020.10.29.

Az elmúlt hetek, hónapok tapasztalatai és az ismételt kardiológiai konzultációk, valamint a MOB orvos bizottságával történt egyeztetés eredményeképpen megszületett és az EMMI által jóváhagyásra került az Országos Sportegészségügyi Intézet COVID-19-fertőzött sportolók sportba való visszatéréséről szóló ÚJ, FRISSÍTETT állásfoglalása.

A COVID-19 pandémia magyarországi második hulláma során már több mint 800 igazolt versenyző fertőződött SARS-CoV-2 vírussal. Várhatóan ez a szám a következő hetekben tovább fog emelkedni. (2020.10.27-ig 827 igazolt sportoló SARS CoV2 pozitív PCR tesztjéről értesítették az Országos Sportegészségügyi Intézetet.)

Az intézet kér minden sportszakembert az együttműködő adatszolgáltatásra, minden sportszövetség köteles a sportágán belül COVID-19-pozitív sportolókról az OSEI felé bejelentést tenni. Minden sportoló köteles az edzője, a sportszervezete és a csapatorvosa felé jelezni, amennyiben COVID-19 betegsége igazolódik. A bajnokságok és felkészülési időszakok során a vírussal fertőzött sportolók edzéshez, versenyzéshez való biztonságos visszatérése továbbra is kiemelt jelentőségű. A jelen, aktualizált állásfoglalás a 2020. január 1-től hatályos Sportorvosi Alkalmassági és Szűrővizsgálatok Szakmai Útmutató (Módszertani Levél) részét képezi.

A teljes, részletes állásfoglalás az alábbi linken, illetve a dokumentumtárból érhető el:
https://asztaliteniszezz.hu/wp-content/uploads/2020/10/10.28.COVID-Sportba-valo-visszateres.pdf

A COVID-19-pozitív felnőttsportolók sportba való visszatéréséről szóló folyamatábra az alábbi linken, illetve a dokumentumtárból érhető el:
https://asztaliteniszezz.hu/wp-content/uploads/2020/10/10.28.-FELNOTT-folyamatabra.pdf

A COVID-19-pozitív gyermeksportolók sportba való visszatéréséről szóló folyamatábra az alábbi linken, illetve a dokumentumtárból érhető el:
https://asztaliteniszezz.hu/wp-content/uploads/2020/10/10.28.-GYERMEK-folyamatabra.pdf

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram