A Budaörs ezüstérmesként zárt az Európa-kupában

2021.05.09.

Az SH-ITB Budaörsi SC az elődöntőben legyőzte a házigazda újvidékieket, a döntőben viszont 3:2-re kikapott a francia Saint-Denis-től, így ezüstérmesként zárta a női Európa-kupát, a második számú európai kupasorozatot.

A Budaörs az elődöntőben Bachman Péter vezetőedző várakozásaival ellentétben nem a Hodonínnal találkozott, hanem a cseh csapatot a negyeddöntőben búcsúztató házigazdákkal, a TTC Novi Saddal.

Póta Georgina az elbukott első játszma után 3:1-re megverte Makszuti Anettát, Surján Szabina viszont kétszettes előnyből kikapott Tijana Jokicstól, a döntő szettet 6:2-re elveszítve. Lovas Petra egy kisebb megingástól eltekintve uralta a Radmila Tominjak elleni meccsét, így Surján a győzelemért játszhatott Makszutival. A budaörsiek szerb válogatott játékosa az elmondása szerint a kelleténél jobban izgult korábbi csapata ellen, de a második mérkőzésére már összeszedte magát, és sima győzelemmel biztosította be a döntőbe jutást.

Az elődöntő másik mérkőzésén a Saint-Denis 3:1-re verte meg a Madarász Dórával felálló Lille-t a francia házi rangadón. Madarász előbb 3:0-ra nyert Leili Mostafavi ellen, a negyedik meccsen viszont döntő szett 6:2-re kikapott Prithika Pavade-tól.

GYŐZÖTT A FRANCIA FIATALSÁG

A fináléban tehát a három fiatal francia játékost felvonultató Saint-Denis várt a mieinkre, akiknél ismét Póta játszott elsőként. És újra megszerezte az előnyt, 3:0-val intézte el Camille Lutzöt. Következett két balkezes összecsapása, Surján a még csak 16 éves, ám Újvidéken remek formában játszó Pavade-dal találkozott. A francia lány ott folytatta, ahol Madarász ellen abbahagyta, behúzta az első szettet, és bár Surján ezután fordított, Pavade kiharcolta a döntő szettet, amelyben már pontot sem veszített.

A harmadik helyre ezúttal Fazekas Máriát írta be Bachman Péter, ami jó húzásnak bizonyult. A magyar csapat legrutinosabb játékosa kétszettes előnyben 6:1-re vezetett a 21 évével az ellenfél legidősebb játékosának számító Leili Mostafavi ellen, innen azonban 11:6-ra elbukta a harmadik szettet, a negyediket pedig 11:2-re. Ennél nagyobb gödörben aligha lehetett volna, ám a hirtelen halál során megmutatta, miért is ér aranyat a tudása és a tapasztalata, ugyanis 6:4-re megnyerte a döntő szettet.

Hogy milyen fontos volt Fazekas győzelme, azt a következő mérkőzés megmutatta, Pavade ugyanis nagyon simán megverte Pótát, aki kineziológiai tapasszal a jobb könyökén játszott, és a harmadik vasárnapi meccsén már ez is tényező lehetett.

Az Európa-kupa sorsáról tehát Surján és Lutz döntött egymás ellen. Az első szettet Surján nyerte, a következő kettőt Lutz, majd Surján egyenlített, így jöhetett a mindent eldöntő rövidített ötödik játszma. Ilyenből Surján már kettőt elveszített ezen a napon, ami nem volt jó előjel. Sajnos harmadjára sem neki kedvezett ez a lebonyolítási forma, 6:2 lett oda, így a Saint-Denis szerezte meg a kupát, a Budaörs pedig ezüstérmesként zárt.

A budaörsieknek ez volt a második európai kupadöntőjük, 2013-ban a Bajnokok Ligája fináléjában a Linztől kaptak ki.

EURÓPA-KUPA, NŐK, ÚJVIDÉK
DÖNTŐ
SH-ITB Budaörsi SC–Saint-Denis US 93 (francia) 2:3
Póta Georgina–Camille Lutz 3:0 (6, 2, 12)
Surján Szabina–Prithika Pavade 2:3 (–6, 7, 6, –5, –0)
Fazekas Mária–Leili Mostafavi 3:2 (7, 10, –6, –2, 4)
Póta–Pavade 0:3 (–8, –5, –2)
Surján–Lutz 2:3 (10, –6, –9, 6, –2)

ELŐDÖNTŐ
SH-ITB Budaörsi SC–TTC Novi Sad (szerb) 3:1

Póta Georgina–Makszuti Anetta 3:1 (–7, 8, 9, 8)
Surján Szabina–Tijana Jokics 2:3 (10, 6, –9, –10, –2)
Lovas Petra–Radmila Tominjak 3:1 (1, –10, 4, 5)
Surján–Makszuti 3:0 (7, 8, 9)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram