24 millió forintos kompenzáció a kluboknak

2021.08.29.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség az Emberei Erőforrások Minisztériumának segítségével 30 millió forintos többlettámogatást szerzett a koronavírus-járványból adódó többletköltségek, illetve forráskiesések részbeni kompenzálására. Az összeg nyolcvan százalékát közel harminc klub között osztják szét.

„A járvány következtében olyan erőforrás-átcsoportosítások zajlottak le az állami költségvetésben és az önkormányzati költségvetésekben is, amelyek negatívan érintették a sportegyesületek – mondta Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke. – E tekintetben sajnos az asztaliteniszklubok és -szakosztályok sem lógnak ki a sorból. Egész egyszerűen forrást vont el tőlük ez a helyzet, másrészt többletkiadásaik keletkeztek például a tesztelések vagy a távolabbi versenyek miatt. Mi ezért hosszú hónapok óta dolgoztunk az Emberei Erőforrások Minisztériumával azon, hogy hogyan tudunk többletforrást juttatni a rendszerbe. Ha úgy tetszik, a Magyar Asztalitenisz Szövetség sikerének könyvelem el azt, hogy egy egyszeri, összesen harmincmillió forintnyi többlettámogatást kapott a magyar asztalitenisz a Covid-járvány miatti különböző forráselvonások és többletköltségek kompenzálására.”

Nátrán Rolandék azt a javaslatot fogalmazták meg az elnökség felé, hogy ennek a többletforrásnak a lehető legnagyobb részét a klubok kapják meg. Ez nyolcvan százalékot tesz ki, ami azt jelenti, hogy a MOATSZ a következő napokban, hetekben összesen 24 millió forinttal támogat magyar klubokat, ezzel legalább részben kompenzálva azok többletköltségeit.

„A források felosztása nem szimpátia vagy ad-hoc alapon történik, hanem szigorú kritériumrendszer alapján. Három szempontot javasoltam az elnökségnek meghatározni” – folytatta Nátrán Roland, majd kitért a részletekre.

Az egyik ilyen szempont, hogy az egyes klubok milyen mértékben és minőségben foglalkoznak az utánpótlás-neveléssel, hiszen a szövetség egyik alapvető célja tradicionálisan az utánpótlás-nevelő klubok támogatása.

A kedvezményezett klubok másik körét az extraligás klubok alkotják, amelyek kiemelt fontossággal bírnak az élsport tekintetében. Ezek a klubok azért is vannak nehéz helyzetben az elnök szerint, mert a korábbi állami sporttámogatási rendszerben a felnőtt élsport pénzügyi támogatására nem volt lehetőség, így ezek a klubok kénytelenek voltak a saját erőforrásaikból, önkormányzati és szponzori támogatásból működni.

A kompenzációs támogatás kiosztásánál a harmadik szempont a nemzetközi kupaszereplés. A nemzetközi kupaporondon szereplő csapatoknál ugyanis jelentős többletköltség jelentkezett. A szövetség és az elnök maga is kifejezetten fontosnak tartja, hogy jelen legyünk az európai klubsorozatokban, ezért is szolgál nagy örömükre, hogy a Budaörs női csapata mellett már az Erdért, valamint férfivonalon a Pécs is indul a nemzetközi kupákban.

Közel harminc klub részesül a támogatásból, amelyet minél hamarabb szeretnének eljuttatni hozzájuk. A szövetség nem változtat azon stratégiáján, hogy a klubtámogatásokhoz nem nyúl hozzá. Amikor 2020-ban a Covid miatt az állam csökkentette a sportszövetségek támogatását, abban az évben a szövetségi munkatársak létszámának csökkentésével és egyéb kiadások csökkentésével válaszolt a MOATSZ erre a helyzetre.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram