Ami ma elég, holnap már kevés — edzőtovábbképzés a jövővel a fókuszban

2024.01.19.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség január 19-én tartotta a 2024-es év első szakmai napját, melyen a közelmúltban Kínában tapasztalt módszerek voltak fókuszban.

Kovacsics Imre, a MOATSZ elnöke még november elején látogatta meg a kínai szövetség első emberét, Liu Kuo-liangot. A hosszabb távú, lehetséges együttműködések, mint például kínai edzők által tartott magyarországi továbbképzések, vagy a magyar szakemberek Kínába utazása mellett egy igazán kivételes lehetőséget is kapott a Magyar Asztalitenisz Szövetség. December elején négy fiatal magyar asztaliteniszezőnek lehetősége nyílt arra, hogy részt vegyen a Global Youth Training Camp elnevezésű edzőtáborban, melyre elkísérte őket Varga László, a serdülő leányválogatott szövetségi edzője is. Az ott tapasztaltak indukálták a mostani szakmai napok fő csapásirányát.

Az eseményt Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társaságának sportigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, minden korszaknak és sportágnak megvoltak a maga kiemelkedő edzői, valamint kiemelte dr. Ormai Lászlót, aki nemcsak a magyar asztaliteniszért tett nagyon sokat, hanem a MET-nek is tevékeny részese volt. Hangsúlyozta továbbá, hogy szükség van egy nagy tudású edzői közösségre is és az edzői szakma presztízsének emelésére, amihez elengedhetetlenek az olyan szakmai napok, mint a mai, melyhez a MET a jövőben is minden segítséget megad.

A szakmai napon köszöntőt mondott dr. Ács Pongrác, a Szakmai és Edzőbizottság elnöke, aki dr. Ormai László gondolatait idézte: „Ami régen elég volt a sikerhez, az ma már kevés, holnapra pedig elégtelen lesz.” E gondolat köré építette fel a nap folyamán tartott előadását is, melyben nemcsak magának az asztalitenisz sportágnak az edzéselméletébe vezette be a hallgatóságot, hanem a magyar és kínai módszer összehasonlítását is megosztotta a jelenlévőkkel, tanulságként levonva, hogy „növekvő teljesítményt csak fokozatosan emelkedő (változó) terheléssel érhetünk el.”

Az előadások sorát a szövetség két alelnöke, dr. Soós Imre és dr. Volsik Tibor nyitotta. Júniusban választották meg Kovacsics Imrét a MOATSZ élére, az azóta eltelt időszakban töviről hegyire feltérképezték a magyar asztaliteniszt. Amit tapasztaltak, hogy a múltban átláthatatlanság, szervezetlenség, szakmaiatlanság és koncepció nélküliség uralkodott. A szövetség 2024-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, így ennek jegyében minden részletre kiterjedő átalakulást és megújulást tűztek ki célul, mely ugyanannyira érinti a bajnoki rendszer átalakítását, mint az utánpótlást, illetve edzőképzést. Éppen ezért gondolták úgy, hogy a december elején Varga Lászlóék által Kínában tapasztaltakat érdemes lenne megosztani, a tudást átadni, mert csak így épülhet a jövő.

A folytatásban Vígh Zsolt, a Jövő Reménységei Program edzője, valamint Varga László, a serdülő leányválogatott edzője számoltak be tapasztalataikról és a kínai edzőtáborról. A Jövő Reménységei Program fiataljainak 2023 augusztusában volt lehetőségük belekóstolni a kínai szisztémába, Varga Lászlóék pedig a Global Youth Training Camp keretében kaptak ebből ízelítőt. Mindketten kiemelték a rendet és a fegyelmet, valamint a szisztematikus építkezést, továbbá a kínai mentalitást is. A legnagyobb különbséget abban látták, hogy már egészen fiatalon sarkalatos pontja a tréningnek a technikai mellett a fizikális felkészítés is, valamint az elvégzett edzés mennyisége is több, mint az itthoni.

A délutáni programban Varga László fiatal tanítványaival mutatta be a jelenlévőknek a Kínában elsajátítottakat egy, az ottani metódus szerint felépített bemutatóedzéssel, amit a jelenlévők érdeklődve figyeltek.

A hétvége folyamán a Magyar Asztalitenisz Szövetség tehetségkutató kiválasztó napokat tart, ami szintén kapcsolódik a pénteki szakmai továbbképzéshez.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram